Svet 7

25.09.2024.

8:38

163 m dugačak "Admiral Levčenko" vs. 15 m dugačak norveški brod: Hitac je ispaljen

U Barencovom moru došlo je do incidenta kada su se sreli ogroman brod ruske mornarice i norveški ribarski brod.

Izvor: Jutarnji list

163 m dugačak "Admiral Levčenko" vs. 15 m dugačak norveški brod: Hitac je ispaljen
Profimedia

Podeli:

"Ovo je ruski ratni brod, morate da napustite područje", bila je poruka koju je glavni zapovednik norveškog ribarskog broda Ojstajn Orten dobio 12. septembra preko radija dok se njegova posada spremala da izvadi ribarski pribor iz vode, prenosi "Barents Observer" medijsku stranicu "FriFagbevegelse".

Taj portal je, kako prenosi Jutarnji list, prvi razgovarao s posadom ribarskog broda "Ragnhild Kristine" o zastrašujućem sukobu s ruskom mornaricom u Barencovom moru.

Incident se dogodio u pomorskim graničnim područjima severno od poluostrva Varanger, van teritorijalnih voda, ali u norveškoj isključivoj ekonomskoj zoni (EEZ).

Tamo je ruska Severna flota imala unapred najavljene vežbe gađanja u sklopu velike strateške vežbe "Okean-2024". Međutim, vojna vežba i naređenje da odu nisu uplašili Norvežane. "Odgovorio sam da ne dolazi u obzir da se mičemo. Morali smo na brod da podignemo parangale ", rekao je Orten za "FriFagbevegelse".

Norvežani su se suprotstavili ruskom protivpodmorničkom razaraču "Admiral Levčenko", jednom od najvećih ratnih brodova ruske Severne flote. Oni su se nalazili na malom 15-metarskom ribarskom brodu.

Kako se dalje navodi, Norvežani su prvo videli veliki ratni brod kako plovi prema njima pa su se zaustavili na udaljenosti od 200 metara. Ratni brod je tada uključio snažnu sirenu na oko 15 sekundi.

Prema Ortenu, "Admiral Levčenko" je ispalio hitac upozorenja, a do eksplozije je došlo u vodi. "Bila je to snažna eksplozija, naš brod se tresao", svedoči Orten.

Norveški ribari su potom odlučili da zaplove prema zapadu, a 163 metra dugačak razarač pratio ih je sve dok ribarski brod nije izašao iz opasne zone upozorenja. "Tamo je došla norveška obalna straža i razgovarala preko radija s ruskim brodom", dodaje Orten.

Norveški ribari više su puta u proteklih nekoliko godina protestovali protiv ekstenzivnog ispaljivanja municije i vežbi gađanja ruske mornarice u Barencovom moru.

"Norveške vlasti moraju da izvrše pritisak na Rusiju kako bi prestala da sabotira norveško ribarstvo i brodarstvo", smatra Orten.

"U idealnom slučaju, Rusi mogu da postave poligon severnije, istočno i u svom području. Ne bi trebalo  da im se dopusti da zatvore norveška ribolovna područja", dodaje se.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

21 h

Podeli: