Svet 3

25.09.2024.

7:50

Američki državni sekretar jasan: Zaustavite ih

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je neophodno zaustaviti pokušaje Irana, Severne Koreje i Kine da podržavaju "rusku ratnu mašinu".

Izvor: Tanjug

Američki državni sekretar jasan: Zaustavite ih
Tanjug/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson, Pool

Podeli:

"Postoje dva neposredna i međusobno povezana koraka koje moramo preduzeti. Prvo, moramo da odgovorimo na rastuću saradnju Rusije sa Severnom Korejom i Iranom", rekao je američki državni sekretar na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj situaciji u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

On je podsetio da Iran isporučuje bespilotne letelice Moskvi i da je izgradio fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica u Rusiji, kao i da je pre samo nekoliko nedelja "predao Rusiji stotine balističkih raketa kratkog dometa".

U međuvremenu, navodi Ukrinform, Severna Koreja isporučuje Rusiji oružje i municiju, uključujući raketne bacače i milione artiljerijskih granata.

"Ovim postupcima Irana, Severne Koreje i Rusije prekršene su brojne rezolucije Saveta bezbednosti UN, za koje je Ruska Federacija glasala i kao stalna članica snosi posebnu odgovornost za njihovo sprovodjenje", istakao je Blinken.

On je naglasio da Severna Koreja zajedno sa Iranom dobija pomoć od Rusije da zaobiđe sankcije i dodatno destabilizuje situaciju u svojim regionima.

"Nisu Severna Koreja i Iran jedini koji pomažu Rusiji. Kina, još jedan stalni član ovog Saveta, vodeći je dobavljač alata, mikroelektronike i druge robe koju Rusija koristi za obnovu, snabdevanje, izgradnju svoje vojne mašine i podršku brutalnoj agresiji", nastavio je Blinken.

On je kritikovao pozive Pekinga da zaustavi isporuku oružja u zonu sukoba.

"Postoji duboka razlika: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Rusija se bori za osvajanje, Ukrajina se bori za opstanak. Ako druge zemlje prestanu da podržavaju Rusiju, Putinova invazija će se uskoro završiti. Ako ne bude podržana, Ukrajina može brzo da prestane da postoji", naglasio je Blinken.

On je dodao da je drugi korak koji članice SB UN mogu da preduzmu da podrže inicijative Ukrajine ka pravednom i održivom miru.

"Ukrajina je više puta izjavljivala da je diplomatija jedini način da se ovaj rat okonča i da je spremna za pregovore. S druge strane, ruskog predsednika Vladimira Putina takav mir ne zanima", podsetio je Blinken.

Dodao je da je najbrži način promovisanja mira jednostavan. "Zaustavite one koji podržavaju i podstiču Putinovu agresiju i zahtevaju pravedan mir u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija", zaključio je Blinken.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: