Svet 0

24.09.2024.

23:57

Zelenski: Putin se neće zaustaviti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je ruski predsednik Vladimir Putin prekršio toliko međunarodnih normi da se neće zaustaviti i da Rusija može biti samo prinuđena da sklopi mir.

Izvor: Tanjug

Zelenski: Putin se neće zaustaviti
Tanjug/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson, Pool

Podeli:

"Rusija uvek mora da laže da bi opravdala svoj rat i ne može da se poziva na Povelju UN da objasni šta radi protiv Ukrajine. U stvari, na svoj izopačeni način, u svom pokvarenom svetu, ona se poziva na Povelju UN, ali to je prosto sumanuto. Rusija može biti samo prinuđena da sklopi mir. A to je upravo ono što je potrebno, naterati Rusiju na mir kao jedini agresor u ovom ratu, jedini prekršilac Povelje UN", istakao je Zelenski na sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je naveo da "neki ljudi u svetu" žele da razgovaraju sa Putinom.

"Ali šta mogu da čuju od njega? Da mu smeta što mi koristimo svoje pravo da branimo svoj narod? Ili da želi da nastavi rat i teror samo da niko ne pomisli da je pogrešio? I to je ludilo", naglasio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, od prve sekunde ovog rata Rusija čini stvari koje se ne mogu opravdati Poveljom UN, što je, kako je ocenio, zločin prema međunarodnom pravu.

"I zato ovaj rat ne može jednostavno da se 'ugasi'. Zato se ovaj rat ne može smiriti pričama. Potrebne su akcije", naglasio je Zelenski. Zelenski je podsetio da se svaka tačka ukrajinske Formule mira zasniva na principima, ciljevima i normama Povelje UN, na pravima koja ona daje državama i na rezolucijama Generalne skupštine, koje podržava većina zemalja.

"Nemamo različite verzije Povelje UN za različite delove sveta. Nemamo regionalne 'kvazistatute'. Ne postoji posebna Povelja UN za BRIKS ili G7. Ne postoji posebna rusko-iranska povelja UN ili posebna kinesko-brazilska povelja UN. Postoji jedna Povelja UN koja sve ujedinjuje i treba da ujedini sve", istakao je predsednik Ukrajine.

On je dodao da Rusija pokušava da uništi ukrajinski energetski sistem i da se sprema da gađa tri nuklearne elektrane.

"Sada kada se približavamo trećoj zimi ovog rata, Rusija ponovo pokušava da uništi naš energetski sistem. Spremaju se da gađaju naše nuklearne elektrane, njih tri, imamo informacije i dokaze o tome", naveo je Zelenski na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Pročitajte još:

Tramp obećao: Ukoliko pobedim, promeniću američku politiku prema Ukrajini

Putin radi nešto zastrašujuće što niko na svetu ne primećuje?

Sijarto upozorava: Plan zapada usmeren protiv Rusije izuzetno opasan

Bajden: "Putinov rat je propao"

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: