Svet 1

24.09.2024.

18:54

"Čovečanstvo hrli ka buretu baruta"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, na početku debate u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, pozvao je na hitan prekid vatre u Gazi i poručio da je vreme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN.

Izvor: RTS

"Čovečanstvo hrli ka buretu baruta"
Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Podeli:

Čovečanstvo, kako je rekao, hrli ka nezamislivom - buretu baruta koje rizikuje da proguta svet.

On je u uvodnom govoru upozorio da nekažnjivost, nejednakost i nesigurnost po pitanju globalne situacije stvaraju "neodrživi svet".

Istakao je da više ne može tako i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

Prema njegovim rečima, brzina i obim ubijanja i razaranja u Gazi nisu slični ničemu što je on video tokom godina koliko je generalni sekretar.

"Više od naših 200 zaposlenih je ubijeno, pa ipak, žene i muškarci Ujedinjenih nacija nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć", rekao je Gutereš.

Međunarodna zajednica mora da se ujedini za trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje talaca i početak procesa ka rešenju sa dve države, dodao je Gutereš.

Pozivajući se na produbljivanje geopolitičkih podela, ratove kojima se ne nazire kraj, klimatske promene i razvoj nuklearnog oružja, Gutereš kaže da se čovečanstvo "hrli ka nezamislivom - buretu baruta koje rizikuje da proguta svet".

Nestabilnost na mnogim mestima širom sveta je nusproizvod nestabilnosti odnosa moći i geopolitičkih podela.

"Najvažnije je poštovati Povelju UN, međunarodno pravo, podržavati i sprovoditi odluke međunarodnih sudova i jačati ljudska prava u svetu. Bilo gde i svuda", naglasio je Gutereš.

Ukazao je na sukobe koji "besne i umnožavaju se, od Bliskog istoka do Ukrajine i Sudana, kojima se ne nazire kraj" i na globalni bezbednosni sistem, za koji je rekao da "ugrožava geopolitičke podele".

Gutereš je rekao da se rat u Ukrajini širi bez naznaka da će skoro biti okončan.

"Vreme je za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN. U međuvremenu, Gaza je neprestana noćna mora koja preti da da zahvati ceo region. Svi bismo trebali biti uznemireni zbog eskalacije. Liban je na ivici", rekao je Gutereš.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: