Svet 0

24.09.2024.

16:49

Rusi su usvojili Vagnerovu taktiku i napreduju; Kijev: Jezivo je, pogledaj šta nam rade VIDEO

Ekrani u komandnom centru 15. brigade Nacionalne garde Ukrajine prikazuju slike s istočnog fronta: radar prikazuje desetak ruskih kliznih bombi visoke razorne moći koje lete ka ukrajinskim položajima.

Izvor: Index.hr

Rusi su usvojili Vagnerovu taktiku i napreduju; Kijev: Jezivo je, pogledaj šta nam rade VIDEO
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV 45342

Podeli:

Drugi ekran je pokazao hakovane podatke ruskih kamikaza dronova koji napadaju ukrajinske tenkove. A treći, koji je prikazivao snimke ukrajinske izviđačke bespilotne letelice, pratio je neprijateljske motocikle i kvadove koji se kreću ka ukrajinskim pozicijama, piše Fajnenšel tajms.

"Vidite kako nas savladavaju", gunđao je komandant Feniks.

Ruska ofanziva u punom jeku

Ruska ofanziva je u punom jeku od avgusta, kada je Ukrajina preusmerila hiljade svojih najboljih vojnika za iznenadni upad u rusku oblast Kursk. Ukrajina se nadala da će ova smela operacija primorati Kremlj da preraspodeli resurse iz Donjecka, ali se to nije dogodilo. Umesto toga, ruske snage su zauzele nekoliko gradova, došle na osam kilometara od Pokrovska i samo četiri kilometra od Mirnograda i rasporedile svu raspoloživu snagu da zauzmu dva logistička čvorišta pre kraja godine.

Neki ukrajinski komandanti i mnogi vojnici to smatraju cenom Kurske ofanzive.

"Kursk je bio dobra ideja, razotkrio je Rusiju kao slabiju nego što su mnogi verovali. Ali mi to plaćamo gubitkom sopstvene teritorije", rekao je komandant ukrajinske jedinice.

Pokrovsk i Mirnograd su pre rata imali 100.000 stanovnika, a sada su presudni za ukrajinsku odbranu istočnog fronta. Ako bi pali u ruske ruke, to bi ugrozilo veće gradove Konstjantinovku, Družkovku, Kramatorsk i Slavjansk i znatno ojačalo stratešku poziciju Rusije u regionu, upozorili su ukrajinski komandanti. Gubitak ova dva čvorišta bi takođe oslabio ukrajinski moral, koji je upravo dobio podsticaj nakon upada u Kursk.

Ruske snage su se prilagodile, kažu ukrajinski komandanti, učeći iz prošlih grešaka i izbegavajući velike napade tenkovima i oklopnim vozilima. Njihova nova taktika dovela je do nedavnih uspeha u ukrajinskom regionu Donjecka, primoravajući ukrajinske trupe da se povuku i približavajući Moskvu cilju da kontroliše celu oblast.

Znaci destruktivnog napredovanja Rusije bili su evidentni oko Pokrovska, gde kamioni hladnjače s leševima mrtvih vojnika prolaze pored znakova koji pozivaju vozače da se mole za svoje trupe. Kamioni su odvozili oštećeno zapadno oružje na popravku, a bageri su kopali sveže rovove u nepožnjevenim poljima suncokreta.

Okolina Pokrovska je sve opasnija

Pristup Pokrovsku postajao je sve opasniji. Ruske rakete uništavaju nadvožnjake i teraju vozila na opasne zemljane puteve. U gradu, atmosfera je bila sablasno pusta, razbijana samo zvukom obližnjih artiljerijskih duela. Ulicama su prolazila vojna vozila, a većina zgrada nosila je tragove vazdušnih udara. Rakete su onesposobile i kablove i cevi za struju i vodu.

Vlasti su u avgustu naredile evakuaciju porodica i dece iz Pokrovska i Mirnograda, ali u ta dva grada i dalje ima oko 18.000 stanovnika. Vozovi koji evakuišu ljude na zapad nedavno su otkazani zbog bezbednosnih razloga. Najbliža železnička stanica je 100 km zapadno, u Pavlogradu.

Mihailo Temper, komandant baterije u 21. bataljonu Ukrajinske samostalne predsedničke brigade, koji je u regionu od aprila, rekao je da se ruska taktika promenila sredinom leta. Oni sada dovode brže, mobilnije jedinice i usvojili su strategije koje je ranije koristila paravojna grupa Vagner. „Putin je uništio Vagnerovu grupu, ali je preuzeo najefikasniju taktiku. Ruska vojska je naučila lekcije i stekla iskustvo od Vagnera“, rekao je Temper.

Bulevardije, operater dronova u Temperovom bataljonu, kaže da je nova ruska taktika korišćenja manjih pešadijskih jedinica za napad iz nekoliko pravaca istovremeno otežavala njegov zadatak. Istovremeno, Ukrajinci nemaju mnogo rešenja za ruske jurišne helikoptere i avione s kliznim bombama.

"Mi ovde nemamo protivvazdušnu odbranu", rekao je zamenik komandanta ukrajinske 72. mehanizovane brigade, koja se bori 70 km južno od Pokrovska, u gradu Vuhledar, koji bi mogao da se nalazi u ruskoj enklavi.

Pokušaj zauzimanja Vuhledara koštao je ruske snage, koje su za skoro dve godine borbe izgubile hiljade vojnika i stotine tenkova i oklopnih vozila. Ali s obzirom na to da su ukrajinske trupe takođe iscrpljene, rekao je zamenik komandanta, Rusi bi mogli da dobiju priliku da ga zauzmu u narednim nedeljama.

Vuhledar bi mogao pasti

"Uopšte nismo imali mesečne rotacije trupa od početka invazije. Potrebna nam je pauza", rekao je ukrajinski komandant. Kašnjenja u isporuci zapadnog naoružanja takođe su pogoršala situaciju za ukrajinske snage, ali komandanti okrivljuju kijevsko vojno rukovodstvo za presporu izgradnju odbrambenih linija, a potom i za neefikasne rovove i vatrene položaje.

"Gde su naša utvrđenja? U februaru, kada su Rusi prvi put uspeli da se probiju i zauzeli grad Avdejevku, nije bilo pravih odbrambenih položaja", tvrdi ukrajinski oficir. Ono što je od tada izgrađeno je nedovoljno: na otvorenim poljima, daleko od šuma, a ponekad i iza visova, što otežava uočavanje neprijatelja.

"To je sranje. Ne možemo da odvedemo vojnike u rovove bez ikakvog zaklona. Vojnici se oslanjaju na žbunje koje jedva pokriva njihovo kretanje, što dovodi do nepotrebnih žrtava", rekao je ukrajinski komandant za Fajnenšel tajms.

Rusija je takođe promenila taktiku, usporavajući napredovanje ka Pokrovsku i pokušavajući da zaobiđe ukrajinske pozicije. Sada se takođe fokusira na teritoriju oko Vuhledara i Kurahova, još jednog uporišta koje se suočava s intenzivnim ruskim napadima.

Ovakav pristup je proširio bojno polje i dodatno zakomplikovao tanku ukrajinsku odbranu.

"Vidimo kako se formiraju mnogi kotlovi", rekao je Temper, misleći na džepove ukrajinskih trupa u procesu opkoljavanja i odsecanja, što ih primorava da se povuku. Jurij, komandant 68. borbene brigade koja nije uspela da odbrani grad Novohrodivku, rekao je da su poslednje borbe bile veoma intenzivne:

"Imali smo mnogo gubitaka, više nego ranije. Iako su ukrajinski gubici sve veći, Jurij tvrdi da su ruski gubici još veći. Ipak, uprkos stotinama ruskih vojnika koji umiru svakog dana, brzo ih zamenjuju regruti. "To je nezamislivo. Koliko dugo mogu ovako da izdržim?", pita se Jurij.

Komandant jedinice za izviđanje dronova strahuje da bi odgovor mogao da potraje nekoliko godina i predviđa uništenje i verovatno zauzimanje Pokrovska u roku od dva do tri meseca.

Pročitajte još:

Rusi, uništiše vam S-400, S-300, S-350 VIDEO

Procurili podaci: Znaju kako da unište Ruse?

Opkoljeni su: Pada Vuhledar? VIDEO

Udarac na Putina; "Car" ovo nije doživeo 30 godina...

Ukrajinci dobili falš granate

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: