Svet 1

24.09.2024.

16:34

Upad: Probili su minska polja VIDEO

Ukrajinska vojska objavila je video-snimak na kojem se vidi kako njihovi inženjeri stvaraju prolaze kroz minska polja i barijere na granici s ruskom Kurskom oblašću.

Izvor: Klix.ba

Upad: Probili su minska polja VIDEO
Shutterstock/K. Brambergs

Podeli:

Video su objavili 49. inženjerska desantno-jurišna brigada i Komanda za podršku ukrajinskih oružanih snaga.

"Neverovatno je gledati kako 49. inženjerska jurišna brigada probija rusku granicu drugi put u mesec dana", navodi se u objavi.

Borbeni inženjeri napravili su otvore u ruskim minskim poljima i barijerama u Kurskoj oblasti, omogućavajući tako ukrajinskim trupama da napreduju dalje u rusku teritoriju.

Dana 23. septembra, komanda ukrajinskih Vazdušno-desantnih snaga saopštila je da su vojnici iz 95. zasebne vazdušno-jurišne brigade prodrli u deo ruske granice.

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti započela je 6. avgusta 2024.

10. avgusta, petog dana napredovanja ukrajinske vojske dublje u Rusiju, predsednik Volodimir Zelenski priznao je da je Ukrajina gurnula rat na rusku teritoriju.

Dana 27. avgusta, Oleksandr Sirski, vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, rekao je da je od početka operacije u Kurskoj oblasti Ukrajina zarobila 594 ruska vojnika i da kontroliše više od 100 naselja ili 1294 kvadratnih kilometara teritorija.

Iz otvorenih izvora poznato je da su jezgro operacije Kursk činile dve brigade ukrajinskih Zračno-jurišnih snaga – legendarna 80. brigada Lavov i novoformirana 82. brigada Černivci. U drugoj nedelji operacije pridružio im se i deo 95. desantne brigade.

Zelenski je 13. septembra izjavio da su Rusi pokrenuli svoju "brzu ofanzivu" u Kurskoj oblasti, iako nisu postigli značajnije rezultate.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: