Svet 2

24.09.2024.

14:52

Opkoljeni su: Pada Vuhledar? VIDEO

Ruske snage sve su bliže ulasku u još jedno ukrajinsko uporište, grad Vuhledar u istočnom regionu Donjecka, upozorava ukrajinska analitička grupa DeepState.

Izvor: Jutarnji.hr

Opkoljeni su: Pada Vuhledar? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ruske snage sve su bliže ulasku u još jedno ukrajinsko uporište, grad Vuhledar u istočnom regionu Donjecka, upozorava ukrajinska analitička grupa DeepState. Ovo rusko napredovanje deo je velike ofanzive Moskve na istočnu Ukrajinu, koja se dramatično ubrzala prošlog meseca uprkos iznenadnom upadu ukrajinskih snaga u region Kursk na zapadu Rusije početkom avgusta.

"Situacija je teška", kaže ukrajinski vojni analitičar Ivan Stupak i dodaje da bi grad mogao pasti za nekoliko dana s obzirom na tempo ruskog napredovanja. Poznat kao "grad-tvrđava", kaže on, Vuhledar je snažno utvrđeno područje koje se nalazi na brdu koje je trebalo da izdrži ruske napade. Ali izgleda da se stvari kreću u drugom pravcu. "Nažalost, dolazimo do tačke u kojoj je grad praktično opkoljen", rekao je Stupak za The Moscov Times.

Ruske snage su više puta pokušavale da zauzmu ovaj strateški rudarski grad u regionu bogatom ugljem od početka njihove invazije pre više od dve i po godine, koštajući Moskvu života hiljada vojnika, stotina tenkova i oklopnih vozila , rekli su izvori Fajnenšel tajmsa. Ali mape koje je DeepState objavio u ponedeljak sugerišu da se ruske snage ovog puta možda konačno približavaju svom cilju. Sada se kreću sa namerom da blokiraju jedini preostali ulaz severno od grada.

Kao ključni faktori koji su omogućili rusko napredovanje ka Vuledaru navode se iscrpljenost ukrajinskih snaga i kašnjenje u isporuci zapadne vojne pomoći Kijevu. Stupak smatra da je skori pad grada takođe posledica odluke ukrajinske komande da preraspodeli deo opreme i ljudstva stacioniranih u 'grad-tvrđavi' kako bi pomogla u odbrani ključnog logističkog čvorišta Pokrovsk, koji se nalazi oko 50 kilometara severno od Vuhledar.

Nije kao Pokrovsk, ali pad bi bio moralni udarac

Ruske snage su od avgusta brzo napredovale ka Pokrovsku i sada su manje od 10 kilometara od samog grada, navodi Stupak. Izraelski vojni ekspert Dejvid Šarp, kao i mnogi drugi zapadni analitičari, označio je moguće zauzimanje Pokrovska kao „ključnu tačku” u ruskoj bici za ceo region Donjecka, u intervjuu za The Moscov Times prošlog meseca. "Pokrovsk je veliki grad, tako da napredovanje ka njemu znači osvajanje teritorije. Ali on bi takođe mogao da bude važan odbrambeni centar, ako se pravilno organizuje", rekao je Šarp.

Iako Vuhledar nema istu vrednost podrške logističkom sistemu ukrajinske vojske kao Pokrovsk – Pokrovsk se nalazi na vitalnoj raskrsnici železničkih linija i puteva, on je logističko čvorište iz kojeg se ukrajinske snage snabdevaju preko celog fronta, od Vuhledar na jugu do granice sa Harkovskom i Donjeckom oblastima – njegov gubitak bi se i dalje smatrao velikim porazom za ukrajinske snage. "Ovo je (ulaz u) južni Donbas, koji držimo da bismo sprečili rusku vojsku da dalje napreduje", istakao je Stupak.

Slaže se i vojni analitičar Federiko Borsari, koji je ranije ovog meseca za The Kijiv Independent rekao da bi zauzimanje Vuhledara predstavljalo "moralni udarac za Ukrajinu" i "veoma ozbiljan razvoj događaja koji potencijalno može da ugrozi bezbednost celog jugozapadnog dela Donjecke oblasti". " Bez dodatne zapadne pomoći na vidiku i sa malim izgledima da Kremlj preusmeri neke od svojih snaga u delimično okupiranu oblast Kursk, stručnjaci kažu da su šanse Kijeva da preokrene stvari u Donbasu i dalje male.

Stupak veruje da ono što još može pomoći Ukrajini da dobije prednost jesu njeni sve smeliji napadi na vojna skladišta u zapadnoj Rusiji. On tvrdi da Kijev sada posmatra ukupno sedam skladišta kao potencijalne mete.

Iscrpljena odbrambena brigada

Tamo je velika količina projektila i raznih bombi, a nedostatak municije bi trebalo nekako da zaustavi rusku vojsku“, rekao je Stupak. „Ako ne možemo da zaustavimo ruske vojnike frontalno, onda će bar nedostatak municije, mislim, pomoći“, dodao je on.

Forbs piše i o napredovanju ruskih snaga severno od Vuhledara i ističe da jedna te ista moćna i sposobna ukrajinska brigada već dve godine brani Vuhledar, ali da sada preti opasnost da jedinica pukne usled iscrpljenosti.

U januaru i februaru prošle godine, 72. mehanizovana brigada ukrajinske vojske pobedila je na Vuledaru duplo veće ruske snage. Ova brigada od tada brani grad, štiteći ključni sektor linije fronta od 1.100 kilometara, na mestu gde južna linija fronta sa zapada na istok skreće na sever i prolazi kroz istočnu Ukrajinu sve do ruske Kurske oblasti, gde Ukrajinske snage zauzele su oko 650 kvadratnih kilometara ruske teritorije. Tačnije, grad se nalazi na raskrsnici istočnog fronta u Donjecku i južnog fronta u regionu Zaporožja.

Ali posle 20 meseci provedenih u Vuhledaru, 72. mehanizovana brigada, koja ima 2.000 ljudi, sada je umorna, a Rusi i dalje napadaju. Nakon što su skoro dve godine pokušavali i nisu uspeli da isteraju ukrajinsku brigadu iz Vuhledara, ruska 40. brigada marinaca i druge brigade i pukovi sada pokušavaju da zaobiđu grad i odseku ga. I to im polako polazi za rukom, kako piše analitičar Forbsa Dejvid Aks.

Dok u mnogim drugim sektorima borbe usporavaju, oko Vuhledara bi mogle da se ubrzaju jer Rusi iskoriste priliku za koju se bore od početka 2023. godine. Ukrajinska analitička grupa Fronttelligence Insight preporučila je da "pazite na Vuhledar jer bi tamošnja situacija mogla postati veoma dinamična".

Rusko napredovanje kroz Vođane

Minirani putevi i polja oko Vuhledara postali su smrtonosna zamka za ruske osvajače. Poznato je da Rusi napadaju sa desetinama oklopnih vozila i motocikala i kolica za golf. Podjednako je uobičajeno da Ukrajinci većinu napadača unište minama, dronom, artiljerijom i protivtenkovskim projektilima. Međutim, putevi kroz Vođane, nekoliko kilometara severno od Vuhledara, manje su opasni i tu Rusi napreduju, uz podršku aviona koji bacaju moćne navođene bombe. Ukrajinski centar za odbrambene strategije (UCDS) zabeležio je u nedelju šest ruskih napada na tom području.

Ukrajinska 72. mehanizovana brigada je relativno dobro opremljena tenkovima T-64, borbenim vozilima BMP-2 i haubicama M-109, ali čak ni najbolje opremljena brigada ne može da drži liniju zauvek, ističe Aks – a dve godine je dosta vremena za boriti se bez predaha za celu jedinicu.

To dobro zna 47. mehanizovana brigada ukrajinske armije, koja od juna prošle godine neprekidno ratuje na jugu i istoku, a sve vreme je snabdevena američkim borbenim vozilima M-2 Bredli da bi svoje bataljone održala u punom sastavu. Ali posle 15 meseci borbe, brigada je bila potpuno iscrpljena i ovog meseca je konačno rotirana sa prve linije fronta, uprkos nedostatku dobro opremljenih brigada da je zamene.

Uprkos svemu, 72. mehanizovana brigada postigla je redak podvig – branila je isti grad na prvoj liniji fronta skoro dve godine od konstantno brojnijih neprijateljskih snaga. Sada joj treba pomoć, ako ne zamena, ali je veliko pitanje kojom jedinicom da je zameni.

Ukrajinske oružane snage napadaju u Kursku dok se istovremeno brane na istoku i jugu svoje zemlje i veoma su razvučene, a 14 novih brigada koje vojska sada formira nemaju moderna vozila. Prema rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ima dovoljno vozila da u potpunosti opremi samo četiri brigade.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: