Svet 1

24.09.2024.

12:04

Oglasili se stručnjaci: Ništa od "plana pobede" Zelenskog

Neki eksperti sumnjaju da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ubediti zapadne partnere da prihvate "plan pobede", zbog njegovog kontroverznog sadržaja.

Izvor: Klix.ba

Oglasili se stručnjaci: Ništa od "plana pobede" Zelenskog
EPA-EFE/OLGA FEDOROVA

Podeli:

Njegovi osnovni zahtevi uključuju mogućnost upotrebe zapadnog oružja na teritoriji Rusije, kao i vojnu podršku za održavanje vlasti na teritoriji u ruskom delu Kurske oblasti.

Eksperti su skeptični i veruju da Kremlj neće uskoro pregovarati o prekidu vatre.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

"Mislim da smo veoma, veoma daleko od bilo kakve vrste pregovora iz prostog razloga što je Rusija podjednako agresivna, ako ne i više sada nego što je bila na početku rata", rekao je za Juronjuz (Euronews) profesor istorije Hladnog rata Majkl Kimidž.

On dodaje da je ruski predsednik Vladimir Putin pre nekoliko dana najavio povećan nivo mobilizacije ruskih trupa. Uprkos višemesečnom lobiranju, Zelenski nije uspeo da argumentuje upotrebu zapadnog oružja na ruskoj teritoriji.

"Postoje tačke koje zavise upravo od pozitivne volje i podrške Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Zelenski novinarima u Kijevu uoči svog putovanja na sastanak s američkim predsednikom Bajdenom ove nedelje. On je istakao da se nada da će Bajden podržati "pobednički plan".

Međutim, Kijevu je jasno stavljeno do znanja da je dozvoljavanje napada na teritoriji Rusije previše provokativno i previše rizično da bi se napravile greške.

Putin je takođe jasno stavio do znanja da ovo smatra ozbiljnom eskalacijom. Prema izvorima upoznatim s planom, koji će Beloj kući biti predstavljen u sredu, Kijev će ga opisati kao "most" ka drugom mirovnom samitu s potencijalom da pozove Rusiju do kraja godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: