Svet 2

24.09.2024.

13:16

Ukrajinci dobili falš granate

Deo municije koju zapadni partneri šalju Ukrajini je neupotrebljiv, pišu nemački mediji.

Izvor: RT Balkan

Ukrajinci dobili falš granate
Shutterstock/ChameleonsEye

Podeli:

Kako se još navodi, artiljerijske granate iz Češke i SAD, umesto da eksplodiraju duboko na teritoriji neprijatelja, eksplodiraju baš pred nosevima ukrajinskih vojnika.

Nemački list "Handelsblat" imao je, kako prenosi ruski portal Raša tudej Balkan, uvid u pismo koje je ukrajinska vlada u avgustu poslala Češkoj kako bi tamošnje vlasti obavestila o tome da granate koje su im dostavili eksplodiraju odmah nakon ispaljivanja, na svega 20 do 60 metara, i da je to dovelo i do ranjavanja vojnika i do oštećenja artiljerijskih sistema.

Uzrok kvara su, navodi se, stariji detonatori M515 i M51A5, koji su razvijeni tokom Drugog svetskog rata.

Problemi bi, međutim, mogli nastati zbog činjenice da su saveznici Ukrajini isporučivali municiju, a deo te municije dugo bio skladišten.

Na primer, Britanski revizorski sud se žalio da Britanija u ratnu zonu šalje opremu koja bi inače morala da bude rashodovana ili zamenjena.

Češka vlada je, inače, s obzirom na privremene poteškoće u isporukama zapadnih saveznika, u februaru ponudila da kupi 800.000 artiljerijskih granata na svetskom tržištu i isporuči ih Ukrajini.

Nekoliko zemalja koje podržavaju Ukrajinu pridružilo se inicijativi, a najveći donator bila je Nemačka, koja je finansirala oko 180.000 komada artiljerije.

S druge strane, Ukrajinci tvrde da je svega pet od deset hiljada raketa eksplodiralo pred njima.

Nije, međutim, problem samo u češkoj isporuci, već i u američkoj. Ukrajinci su u avgustu o problemima obavestili i komandu američkih kopnenih snaga u Evropi.

Češka inicijativa za municiju, međutim, nedavno je bila u fokusu diskusija, a članovi koalicione vlade u Pragu kritikovali su netransparentnu politiku nabavke koja se koristi.

To je dovelo do toga da se municija koju finansira Nemačka nabavlja po znatno višim cenama od drugih isporuka, požalio se Lukas Vagenkneht iz Češke piratske partije.

Ministarstvo odbrane odlučno je odbacilo optužbe. Agencija odgovorna za inicijativu AMOS deluje samo kao posrednik koji dobija ponude od određene grupe dobavljača, navodi se u odgovoru na zahtev "Handelsblata".

Zemlje donatori same odlučuju od koga će kupovati i po kojoj ceni. Na radnom nivou postoje svakodnevni kontakti i s Ukrajinom i sa saveznicima, a o inicijativi za municiju se razgovara i u okviru kontakt-grupe i u drugim formatima.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: