Svet 3

24.09.2024.

11:19

Razbijeni su?

Za manje od sedam dana, Izrael je uspeo značajno da degradira Hezbolahove vojne sposobnosti, komunikacijske sisteme i lanac zapovedanja.

Izvor: Jutarnji.hr

Razbijeni su?
Profimedia

Podeli:

Prvo su pejdžeri i voki-tokiji koji su eksplodirali potkopali sposobnost te militantne grupe da komunicira, a zatim je usledio atentat na zapovednika operacija Ibrahima Akila u petak i 14 najviših zapovednika elitnih snaga Radvan, što je bio veliki udarac za najviše vođstvo i zapovednu jedinicu libanske militantne grupe, Veće džihada.

Od osnivača Hezbolahove vojne strukture danas je preživeo samo Ali Karaki, zapovednik južnog fronta koji je bio cilj izraelskog napada na jug Bejruta u ponedeljak poslepodne, ali je on, kako tvrde, preživeo I nalazi se na bezbednoj lokaciji.

Najnovija eskalacija sukoba na Bliskom istoku dolazi nakon što su izraelski zvaničnici odlučili da se suoč s kontinuiranom pretnjom koju severu zemlje predstavlja Hezbolah, abezbednosni kabinet premijera Benjamina Netanijahua odlučio je da postavi novi ratni cilj - siguran povratak izraelskih stanovnika na sever zemlje.

Međutim, vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ne popušta, piše u svojoj analizi za Forin polisi Hanin Gadar iz Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.

Nasralah je udvostručio napade na sever Izraela, odbio je da odustane i zapretio da "nikakva vojna eskalacija, nikakva ubistva, nikakvi atentati i nikakav sveobuhvatni rat ne mogu vratiti stanovnike na granicu".

Neposredno nakon njegovog govora, Izrael je pogodio približno 30 Hezbolahovih raketnih bacača i infrastrukturnih objekata sa približno 150 raketnih cevi.

IDF je takođe pogodio Hezbolahova skladišta oružja u više područja u južnom Libanu, nakon čega su usledili intenzivniji udari tokom vikenda, a Izrael je u subotu tvrdio da je uništio 400 raketnih bacača širom Libana i doline Bekua.

Hezbolah se sada, stoji dalje u tekstu Forin polisija,  suočava s izborom – da li da sačuvaju ono što je preostalo od njegovih vojnih resursa i vođstva ili da nastave da pretiti severu Izraela?

Navodi se da su militant pretrpeli ogromne gubitke, ali se i ističe da je Hezbolah izgubio bitku za odvraćanje još pre nekoliko meseci.

Izrael je, naime, uspeo svojim preciznim napadima likvidirao skoro celokupno rukovodstvo Hezbolaha: Visam al-Tavila, Taleba Abdulaha, Fuada Šukra i druge. Uništena je i Hezbolahova vojna infrastruktura južno od reke Litani, zajedno s velikim brojem skladišta oružja i vojne infrastrukture širom Libana, tako da su odgovori militantne grupe uglavnom bili usredsređeni na sever Izraela, gađanjem vojnih baza i vojne infrastrukture.

Ako Izrael proširi krug ciljeva kako bi pogodio napredne vojne resurse, kao što su postrojenja u kojima se skladište i proizvode precizno navođeni projektili, Hezbolah bi mogao ponovo da razmotri svoju pretnju severu.

Oni sada, kako se dalje navodi, hodaju vrlo tankom linijom između očuvanja svojih resursa i pretnje severu Izraela, a pitanje je koliko još gubitaka mogu da podnesu.

S druge strane, Izrael ovo vidi kao priliku da nastavi dalje i podiže cenu za Hezbolah dok ona ne postane nepodnošljiva.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: