Svet 0

24.09.2024.

11:03

Nemački udarac: NE!

Nemačka neće ukinuti ograničenja na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa koje je dato Ukrajini, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Izvor: Index.hr

Nemački udarac: NE!
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Podeli:

Takav stav Nemačke neće se promeniti čak i ako ograničenja ukinu SAD, dodao je on neposredno pre sastanka u Njujorku s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Uvek smo fokusirani na podršku onome što je neophodno i što uistinu pomaže. Sigurno je da nećemo ukinuti ograničenja i za to imamo jako dobre razloge", izjavio je nemački kancelar.

"Istovremeno, jako je važno da EU hitno pruži Ukrajini obećanu pomoć od 35 milijardi evra. Važno je i zbog toga da naši saveznici iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Japana nastave da slede takve primere", izjavio je 66-godišnji Šolc.

S druge strane, kako prenosi Index, ukrajinski predsednik je u intervjuu za amerićku TV ABC njuz, rekao. "Sve smo bliže kraju rata, bliže nego što mislimo."

I tom prilikom Zelenski je ponovo pozvao Vašington i druge partnere da nastave da podržavaju Ukrajinu jer, kako je rekao, "samo snažna pozicija Ukrajine može da podstakne ruskog predsednika Putina da zaustavi rat".

Podsetimo, Zelenski se od nedelje nalazi u SAD, gde će učestvovati na zasedanju generalne skupštine UN , a boravak u Americi će iskoristiti i za brojne sastanke sa svetskim čelnicima, a razgovarat će i s aktuelnim američkim kandidatima za novog predsednika, Kamalom Haris i Donaldom Trampom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: