Svet 0

23.09.2024.

23:06

Komisija UN pronašla nove dokaze: Rusi ih muče?

Nezavisna međunarodna komisija UN za istraživanje zločina u Ukrajini otkrila je nove dokaze o, kako se navodi, rasprostranjenoj praksi torture ruskih vlasti nad ukrajinskim civilima i ratnim zarobljenicima na okupiranim ukrajinskim teritorijama u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Komisija UN pronašla nove dokaze: Rusi ih muče?
Profimedia

Podeli:

"Širok geografski domet i široko rasprostranjeni obrasci torture pokazuju da je tortura sprovedena kao uobičajena i prihvatljiva praksa sa osećajem nekažnjivosti", navodi se u saopštenju Saveta UN za ljudska prava, prenosi Ukrinform.

Dalja istraga ove komisije UN o slučajevima torture utvrdila je da su "ruske vlasti koristile torturu u onim regionima Ukrajine nad kojima su preuzele kontrolu", a novi dokazi "potvrđuju prethodni zaključak Komisije da je mučenje koje su počinile ruske vlasti bilo široko rasprostranjeno".

"Komisija je identifikovala dodatne zajedničke elemente u upotrebi torture od strane ruskih vlasti, potvrđujući ranije zaključke o sistematičnosti ovih radnji. Jedan od tih elemenata je ponovljena praksa nasilnih metoda u mestima lišenja slobode u Ruskoj Federaciji... Ova praksa je primećena u nekoliko velikih kazneno-popravnih ustanova na okupiranim teritorijama Ukrajine", navodi se na sajtu Komisije.

Takođe se napominje da se sistematska upotreba seksualnog nasilja uglavnom nad muškarcima u Ruskoj Federaciji "koristi i kao metod mučenja, koji se primećuje u gotovo svim naznačenim mestima lišenja slobode".

Pored toga, Komisija je uzela u obzir svedočenja bivših zatvorenika o zatvorskom osoblju u Rusiji.

Dokazi takođe pokazuju da su "u nekim zatvorima naredbe za zlostavljanje izdavali visoki zvaničnici ruskih vlasti, koji su ili odobrili ili nisu preduzeli mere da se takvo zlostavljanje zaustavi".

Komisija je takođe nastavila da dokumentuje "napade upotrebom eksplozivnog oružja na civilne ciljeve u naseljenim područjima, koji su rezultirali razornim posledicama".

Posebno je istraživala napade na medicinske ustanove, kulturne objekte, stambene zgrade i supermarkete na teritorijama pod kontrolom Ukrajine.

"Nastavljajući istragu velikih napada Ruske Federacije na energetsku infrastrukturu Ukrajine, od kojih su neki izazvali prekide u snabdevanju električnom energijom i pogodili milione građana, Komisija je otkrila nove dokaze o uticaju ovih napada na zdravlje i blagostanje stanovništva", navodi se u izveštaju.

Nezavisna međunarodna komisija UN za istraživanje zločina u Ukrajini je nezavisno telo Saveta UN za ljudska prava, sa zadatkom da posebno istraži sva navodna kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kršenja međunarodnog humanitarnog prava i srodnih zločina u kontekstu, kako se navodi, ruske agresije protiv Ukrajine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: