Svet 0

23.09.2024.

21:16

Izraelska avijacija pustoši Liban: Kopnena invazija je neizbežna, sledi haos

Skoro da je teško poverovati da je prošlo manje od nedelju dana otkako su komunikacioni uređaji koje koriste pripadnici Hezbolaha počeli da eksplodiraju širom Libana.

Izvor: Index.hr

Izraelska avijacija pustoši Liban: Kopnena invazija je neizbežna, sledi haos
Profimedia/Ramiz Dallah/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Dani od tada su predstavljali niz katastrofalnih neuspeha za šiitsku militantnu grupu koju podržava Iran.

Hezbolahove mreže su ozbiljno oštećene, njihovi borci su osakaćeni, njihovo vođstvo je ubijeno, a njihova vojna infrastruktura je pod stalnim bombardovanjem. Hezbolah se suočava sa najgorom krizom u poslednje četiri decenije, piše Bi-Bi-Si u analizi situacije u Libanu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan kaže da se izraelska kampanja protiv Hezbolaha sada "produbljuje". Ali to je strategija visokog rizika, u kojoj ne treba zanemariti sposobnost Hezbolaha za nasilni odgovor.

Sirene za uzbunu nastavljaju da se oglašavaju širom Izraela, a ministar odbrane Galant je rekao Izraelcima da "pokažu prisebnost, disciplinu i punu poslušnost direktivama Vrhovne komande".

Reporteri Bi-Bi-Sija u Izraelu posetili su malu zajednicu Givat Avni, nedaleko zapadno od Tiberijade. David Jicak im je danas u vreme ručka pokazao gde je Hezbolahova raketa probila krov njegove porodične kuće.

"Samo metar od života do smrti"

Uz zavijanje sirena, David je smestio svoju ženu i šestogodišnju ćerku u sigurnu sobu samo nekoliko sekundi pre eksplozije.

"Postoji metar između života i smrti", rekao je David, pokazujući na kratku udaljenost između sigurne sobe i rupe u spavaćoj sobi njegove ćerke.

On je rekao da ne oseća nikakav animozitet prema narodu Libana, ali kaže da je Hezbolah započeo rat bez razloga. "Dakle, sada im vraćamo. I biće u redu", rekao je on.

Givat Avni se nalazi na oko 30 km od libanske granice i daleko je od zone evakuacije koju su vlasti uspostavile pre skoro godinu dana. Sat vremena kasnije, kada su reporteri Bi-Bi-Sija stigli u obližnji kibuc Lavi, gde su prošle godine živele porodice evakuisane sa severa, sirene su se ponovo oglasile.

Na nebu iznad glava novinara su se pojavile rakete i dok su ih uvodili u podzemno sklonište puno dece, začuli su seriju dubokih udaraca. Sat vremena kasnije, još jedan alarm, još jedna sigurna soba i još prigušene eksplozije.

Hezbolah je i ranije ispaljivao rakete na Izrael, ali...

Hezbolah je nastavio da ispaljuje rakete na Izrael čak i pre najnovije eskalacije. Ali sada je još veći deo severnog Izraela izložen raketama iz Libana.
Sve ovo daje osećaj hitnosti vladinih akcija.

Govoreći nakon sastanka sa šefovima odbrane, premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael menja odnos snaga na severu. "Pred nama su složeni dani", upozorio je on.

"Ne čekamo pretnje", rekao je on, a zatim dodao: "Mi to sprečavamo. Bilo gde, bilo kada. Eliminišemo njihove zvaničnike, eliminišemo teroriste, eliminišemo projektile."

Izgleda da je izraelska vojska odlučna da obuzda Hezbolah u nadi da će postići cilj vlade da vrati civile u domove evakuisane duž severne granice.

Jutros je pokrenut masovni napad, koje je usledilo nakon upozorenja stanovnicima južnog Libana da napuste mesta gde Hezbolah krije svoje rakete.

Potom su usledili nasilni vazdušni udari u kojima su, prema rečima Izraelaca, uništene hiljade i hiljade raketa Hezbolaha.

Ali izraelski vojni zvaničnici kažu da, za razliku od Gaze, upozorenja ne znače da je vojska spremna da pokrene kopnenu invaziju na južni Liban.

"Trenutno smo fokusirani samo na vazdušnu kampanju", rekao je danas visoki zvaničnik.

Za sada izgleda da će Izrael videti šta može da postigne iz vazduha. Bivši komandant, govoreći na izraelskoj televiziji Kanal 12, rekao je da je do sada avijacija pokazala samo delić svojih sposobnosti.

Ali Izrael ne može da uradi sve što želi iz vazduha, čak i ako se, kako se čini mogućim, avioni spremaju da opustoše čitava sela.

U nekom trenutku, kopnena invazija, koliko god ograničena, izgleda neizbežna, zaključuje Bi-Bi-Si.

Pročitajte još:

Netanjahu poručio građanima Libana: Ne ratujemo mi protiv vas

Izrael izvršio masovni napad: 800

Muk: Objavljen rat?

Smrtonosni udar: Stotine mrtvih, bolnice prepune; Civili beže VIDEO

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: