Svet 0

23.09.2024.

17:33

Šolče, preživeo si

Nemački kancelar Olaf Šolc "izbegao je metak" u nedelju, jer su njegove socijaldemokrate (SPD) pobedile krajnju desnicu AfD, za dlaku, na ključnim regionalnim izborima u istočnoj državi Brandenburg.

Izvor: Politiko

Šolče, preživeo si
Tanjug/Fabian Sommer/dpa via AP

Podeli:

Kako piše portal Politiko, pobeda daje Šolcu, koji se bori da održi svoju razularenu tropartijsku koaliciju na okupu, odlaganje raspada, barem za sada.

Njegov rejting je dostigao rekordno nizak nivo, a od njega je čak zatraženo da ne vodi kampanju u Brandenburgu zbog njegove nepopularnosti među biračima.

SPD je u Brandenburgu završio na prvom mestu, prema preliminarnim projekcijama, sa 30,9 odsto glasova, a sledi krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) s 29,2 odsto.

Nova populističko-levičarska partija poznata kao BSV zauzela je treće mesto s neverovatnih 13,5 odsto.

Demohrišćani desnog centra (CDU), koji vode nacionalne ankete s velikom razlikom, zauzeli su četvrto mesto s 12,1 odsto.

Gubitak u Brandenburgu, ruralnoj državi koja okružuje Berlin i koju SPD kontroliše od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine, verovatno bi uništio Šolcove planove da traži još jedan kancelarski mandat, a istovremeno bi izvršio pritisak da otvori put za vanredne izbore, ocenjuje briselski portal.

Uprkos pobedi, izlazne ankete su pokazale da ni Šolc, ni SPD nemaju šta da slave. Oko 75 odsto onih koji su glasali za SPD reklo je da to nisu učinili iz istinskog afiniteta prema stranci, već da bi sprečili AfD da osvoji vlast.

Nacionalna pitanja, posebno migracija, s kojima se Šolc borio usred masovnog priliva izbeglica, dominirala su kampanjom i naterala glasače u AfD, koji je nadmašio svoj rezultat iz 2019. za 6 procentnih poena.

Čini se da su Zeleni, koji služe kao mlađi partner SPD-u na nacionalnom nivou, slabije prošli.

Preliminarni rezultati pokazali su da je stranka na pragu propuštanja cenzusa od 5 odsto za ulazak u državni parlament. Liberalne Slobodne demokrate, najmanji član Šolcove koalicije, osvojio je manje od 1 odsto glasova.

Iznenađenje noći došlo je od levičarske Alijanse Sara Vagenkneht (BSV), stranke koju je ranije ove godine osnovala Sara Vagenkneht, bivša liderka partije Levica, koja je pokrenula sopstveni istoimeni pokret nakon što se sukobila sa strankom.

Snažan rezultat stavlja BSV u trku za izgradnju koalicije zajedno sa SPD-om, koji je isključio mogućnost da vlada sa AfD-om.

Ankete koje su prethodile izbornom danu pokazale su da je AfD za brk ispred, iako u granicama greške.

Ranije ovog meseca ova stranka je zauzela prvo mesto na državnim izborima u Tiringiji i drugo u Saksoniji, što pojačava pritisak na Šolcov SPD da zadrži Brandenburg.


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: