Svet 0

23.09.2024.

13:40

"Srbiji je mesto u EU"

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da "Evropska nedelja mogućnosti" koja je danas počela u Beogradu predstavlja simbol dugogodišnjeg partnerstva Evropske unije i Srbije.

Izvor: Tanjug

"Srbiji je mesto u EU"
Tanjug/John Thys/Pool Photo via AP

Podeli:

"Proširenje EU načinili smo jednim od najviših prioriteta na našoj političkoj agendi. Mi intenzivno radimo na tome da vam donesemo neke prednosti članstva u EU i pre vašeg punog pristupanja", rekao je Varhelji u video-poruci emitovanoj na početku "Evropske nedelje mogućnosti" koja se održava u Beogradu.

On je kao glavni alat istakao Plan rasta za Zapadni Balkan, navodeći da predstavlja osnovu za ubrzanu postepenu integraciju i dodao da je cilj Plana da Srbija  i svi partneri sa Zapadnog Balkana budu bolje pripremljeni i prođu kroz brži proces pristupanja.

''Plan rasta ima cilj da podstakne socio-ekonomski razvoj i približavanje regiona EU sa potencijalom da udvostruči ekonomije Zapadnog Balkana u narednoj deceniji. Istovremeno, plan promoviše ekonomsku integraciju unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište", rekao je Varhelji.

On je istakao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU u potpunosti posvećena podršci Srbiji na putu ka modernizaciji, rastu i reformama potrebnim za članstvo u EU.

"Mi smo vaši partneri na ovom putu i uveren sam da ćemo zajedno uspeti. Molimo vas da maksimalno iskoristite EU nedelju mogućnosti, kako bismo napredovali na našem zajedničkom putu", zaključio je komesar.

Druga po redu Evropska nedelja mogućnosti pod sloganom "Možeš i ti" počinje danas u Beogradu i Nišu, a trajaće do 27. septembra.

Evropsku nedelju mogućnosti drugi put po redu partnerski organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Vlada Republike Srbije.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: