Svet 0

23.09.2024.

15:14

Sveta gora upozorena: Moguć jak udar

Profesor seizmologije Kostas Papazahos ocenio je da, posle serije zemljotresa do kojih je došlo u nedelju na grčkom poluostrvu Halkidiki, a čiji je epicentar bio kod Svete gore, da nema razloga za zabrinutost.

Izvor: Tanjug

Sveta gora upozorena: Moguć jak udar
Shutterstock/Pier Giorgio Carloni

Podeli:

Prema njegovim rečima, zemljotresi te jačine su svakodnevna pojava u Grčkoj.

On je, međutim, ukazao da nije isključena mogućnost zemljotresa jačine 6 stepeni po Rihteru u tom specifičnom rasedu i savetovao stanovništvo i monahe Svete gore da budu na oprezu.

Papazahos je za portal Halkidikinjuz rekao da je juče bio "seizmički niz na lokaciji koja je bila poslednjih sedmica stimulisana" i da bi taj niz mogao da se prekine posle nekoliko meseci, ali da bi moglo da dođe i do zemljotresa koji bi premašio 5,5 i dostigao blizu 6 stepeni po Rihteru.

"Najbliža područja kao što su Uranopolis, sve do Amuljanija i Nea Rode i naročito Sveta gora trebalo bi da budu oprezni i da se ne koriste stari objekti", dodao je Papazahos.

Epicentar jučerašnjeg najjačeg zemljotresa od 4,2 stepena Rihterove skale bio je na 19 kilometara od Nea Rode na Atosu, a ostali zemljotresi u toj seriji imali su snagu od 2,4 do 2,8 stepeni, prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC).
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: