Svet 11

23.09.2024.

15:43

Admiral Kuznjecov je "mrtav"

Admiral Kuznjecov, jedini ruski nosač aviona, nije bio u upotrebi osam godina – i sve je manje verovatno da će ikada više isploviti.

Izvor: Index.hr

Admiral Kuznjecov je "mrtav"
Profimedia

Podeli:

To objašnjava zašto je, prema izveštajima, Kremlj posljednjih mjeseci premestio mornare s tog starog broda u vojsku – i poslao ih u borbu u Ukrajinu.

Radi se o zapanjujućem otkriću koje ističe krizu u ruskoj vojsci, dok se rat Rusije protiv Ukrajine približava svom 31. mesecu - i takođe naglašava zapušteno stanje najvećih ratnih brodova ruske mornarice, od kojih su većina, zapravo, ostaci iz Hladnog rata, piše Forbs.

Oko 1500 članova posade završilo je na bojištu u Ukrajini

Analitičar Moklasen prvi je izvestio o prekomandi dela od otprilike 1500 članova posade Kuznjecova, nosača od 58.000 tona. Moklasen je zaključio, nakon pretraživanja ruskih društvenih mreža u potrazi za tragovima, da su mornari formirali tzv. mehaniziranu bojnu "fregatu" unutar 1. gardijske tenkovske armije.

Bojna fregata se borila oko Harkova na severu Ukrajine pre nego što se prebacila na pravac Pokrovsk na istoku. Moklasen je pretpostavio da je jedan bivši član posade, Oleg Sosedov, nestao tokom ruskog napada na Harkov 23. jula.

Nije iznenađujuće da Rusi očito povlače ljude s Kuznjecova. Kremlj poduzima ekstremne mere kako bi mobilisao 30.000 novih vojnika koje svaki mesec treba samo kako bi nadoknadio gubitke – poginulih, ranjenih i zarobljenih – na bojištu u Ukrajini.

Padovi aviona, nesreće, požari…

Osim toga, stari Kuznjecov se neće vratiti na more. Nosač aviona star 39 godina trebao je da napusti luku Murmansk, na severu Rusije, još u proleće, prvi put nakon osam godina. Umesto toga, i dalje stoji vezan u Murmansku.

Kuznjecov je od svog porinuća 1985. godine i primanja u sovjetsku mornaricu šest godina kasnije izvršio samo sedam patrolnih zadataka. Tokom poslednje patrole, uz obalu Sirije 2016. godine, unutar samo tri nedelje, u nesrećama je izgubio dva od svojih 24 aviona.

Padovi aviona bili su tek početak niza incidenta koji su se dogodili. Dve godine kasnije, u listopadu 2018., Kuznjecov je pretrpeo oštećenja na pristaništu gde je bio radi popravaka. Nakon toga, u decembru 2019. na Kuznjecovu je izbio požar.

Zapovedništvo flote razmatralo je mogućnost povlačenja oštećenog broda iz službe. Ne, pomalo neverojatno, Kremlj ga je odlučio popraviti i modernizovati. Plan je tada bio da se Kuznjecov vrati na more 2022. godine. Međutim, u decembru 2022. izbio je novi požar. Gotovo dve godine kasnije, nosač je i dalje u luci.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: