Svet 6

23.09.2024.

13:47

Crvena linija? Pređena je

Premijerka Danske Mete Frederiksen pozvala je zemlje saveznice Ukrajine da dozvole Kijevu da upotrebi zapadno oružje za napade na ruskoj teritoriji.

Izvor: Tanjug

Crvena linija? Pređena je
Profimedia

Podeli:

"Predlažem da završimo diskusije o crvenim linijama. Najvažnija crvena linija je pređena kad su Rusi ušli u Ukrajinu. Neću prihvatiti ovu premisu i ne mogu da prihvatim da bilo ko iz Rusije odlučuje šta je ispravno u NATO-u, Evropi ili Ukrajini", rekla je Mete Frederiksen u intervjuu za Blumberg.

Ona je ocenila da su ukrajinski saveznici napravili grešku kada su prali ruke od napada ukrajinskih dronova koji su pogodili mete u Rusiji.

Prema njenim rečima, to je Moskvi dalo ''veoma jaku kartu'' u ruke.

Zemlje koje Ukrajini šalju oružje za rat protiv Rusije, pre svih SAD, postavile su ograničenja na upotrebu tog oružja, strahujući da bi njihova upotreba na ruskoj teritoriji dovela do direktnog sukoba NATO-a s Rusijom.

Prošle sedmice odlazeći generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da NATO neće postati deo sukoba ako zemlje članice dozvole Ukrajini da izvrši udare oružjem koje je dobila od Zapada na rusku teritoriju, i da Zapad ne treba da se plaši da pređe "crvene linije".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Stoltenberg to izjavio zato što uskoro napušta tu funkciju.

"On je čovek koji odlazi, uskoro će prestati da tamo radi. Ali, nažalost, mislim da njegov stav dele mnogi u Evropi. Čuli smo mnogo besnih reči iz Evrope, da se, kažu, ne treba plašiti ni Rusije ni (predsednika Rusije Vladimira) Putina, da nema potrebe da se oni shvate ozbiljno", rekao je Peskov, i dodao da ima još "trezvenih glava" koje s dužnom pažnjom analiziraju reči Putina i razumeju šta one zaista znače.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: