Svet 14

23.09.2024.

11:56

Moskva mora da udari? "Putina to plaši..."

U Kremlju su počeli da shvataju da se Zapad više ne plaši nuklearnih pretnji Kremlja, piše Vašington post i dodaje da predsednik Rusije traži nove načine da sprovede svoje crvene linije.

Izvor: Vašington post

Moskva mora da udari? "Putina to plaši..."
Tanjug/(Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Podeli:

Naime, kako se navodi,  u Kremlju sve više veruju da ponovne prazne pretnje da će Moskva upotrebiti nuklearnoo ružje ukoliko bude napadnuta gube svoju moć i da se crvene linije Moskve stalno prelaze.

Analitičari i zvaničnici bliski visokim ruskim diplomatama rekli su da Vladimir Putin sada traži nijansiraniji i ograničeniji odgovor Zapadu, ako bi se dozvolilo Ukrajini da koristi rakete većeg dometa za napad na Rusiju.

Predsednik Rusije sada, navodi Vašington post, traži niz opcija kako bi odvratio zapadnu podršku Ukrajini i pokušao da uvede nove, ali svoje crvene linije, rekla je Tatjana Stanova, koja je osnovala francusku političku konsultantsku kuću R-politik.

"Postoje opcije koje ne želi da primeni, a postoje opcije koje je spreman da razmotri danas", rekla je ona, navodeći da Putin vidi nuklearno oružje kao "najgoru opciju za sve, uključujući i za sebe".

Nuklearne mere ili direktan napad na teritoriju NATO-a bi se razmatrali samo ako "Putin oseća da postoji pretnja za postojanje Rusije u njenom sadašnjem obliku, kada smatra da nema drugog izlaza", rekla je ona. "Za takvu situaciju Zapad bi trebalo da ode mnogo dalje od onoga o čemu sada razgovara", dodala je.

Iako Ukrajina, za sada nije dobila zeleno svetlo za gađanje ciljeva duboko na ruskoj teritoriji, Putin je, međutim, i dalje pod pritiskom da na neki način odgovori i spreči da se njegove crvene linije stalno prelaze.

"Postoji razumevanje da Zapad ignoriše crvene linije koje je povukla Moskva i da bi trebalo da postoje teži i značajniji koraci Moskve kako bi se pokazala ozbiljnost u namerama", rekao je jedan ruski akademik, povezan s ruskim zvaničnicima, ali koji je zahtevao anonimnost.

Putin vidi trend u kojem zapadni saveznici Ukrajine dozvoljavaju Kijevu da proširi svoje aktivnosti, rekla je Stanova, i taj trend ga plaši, posebno ako dovede do povećanih raketnih udara u Rusiji. "Za Putina je ovo kvalitativna promena koja podiže situaciju na novi nivo i koja bi mogla da bude praćena daljim širenjem sukoba", navela je ona,  a prenosi američki list.

Moskva bi mogla odlučiti da odgovori sabotažnim operacijama protiv vojnih ciljeva ili druge infrastrukture na Zapadu, gde bi učešće Rusije moglo biti teško dokazati.

Sergej Markov, politički analitičar koga dovode u vezu s Kremljom, rekao je da se pojačano širi stav u najvišim krugovima ruske vojske da je "Rusija razmazila Zapad i da se mnogo pričalo o crvenim linijama, ali ništa se nije uradilo. U nekom trenutku ćemo morati da eskaliramo", rekao je on.

Markov je sugerisao da bi mogući odgovori mogli uključivati zatvaranje britanske ambasade u Moskvi i udare na vazdušne baze u Poljskoj i Rumuniji, gde se nalaze F-16 koje je razmeštala Ukrajina. "Pošto je Rusija sigurna da će se u jednom trenutku udari na Moskvu definitivno desiti, onda moramo da udarimo prvi", rekao je on.

Dok je Stanova odbacila sve takve napade na vazdušne baze NATO-a kao malo verovatne i moguće samo u slučaju očaja, od nuklearne retorike ima koristi. I ona i Markov ističu kako su članovi kampanje republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa pojačali pretnje Moskve kao pitanje kampanje.

Ove nedelje Tramp i bivši nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi napisali su tekst u kom tvrde da bi odluka da se Ukrajini odobri upotreba zapadnih raketa dugog dometa "izložila svet većem riziku od nuklearnog požara nego u bilo kom trenutku od Kubanske raketne krize" i umesto toga pozvao na direktne pregovore s Moskvom.

Putin bi mogao pokušati da poveća pretnju i igra na "zlatnu kartu" eskalacijom pred izbore, tvrdi Markov. "Ako Putin eskalira, onda će se SAD plašiti nuklearnog rata i Tramp će pobediti", tvrdi on.

Međutim, na kraju, kako efikasnost pristupa "pretimo nuklearnim oružjem" opada, Putin još nije smislio čime da ga zameni, rekla je Stanova, a neizvesnost raste jer “niko ne razume“ koje bi odgovore Putin na kraju izabrao za svaku konkretnu akciju.

"Mislim da ni Putin ne razume", rekla je ona.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: