Svet 2

23.09.2024.

14:27

Veliki sukob? Viktore, spremi se

U Evropskom parlamentu u Strazburu brojni poslanici s nestrpljenjem su očekivali burne rasprave s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Ali do toga nije došlo.

Izvor: Index, Dojče vele

Veliki sukob? Viktore, spremi se
Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Podeli:

Šef mađarske vlade je u drugoj polovini ove godine i predsednik Saveta EU s obzirom na to da njegova zemlja trenutno predseda Uniji.

Orban, koji uvek iznova kritikuje EU birokrate i parlamentarce, otkazao je nastup u plenarnoj dvorani Evropskog parlamenta najavljen za ovu sredu zbog poplava u Mađarskoj.

"Šteta, već smo pripremili nekoliko protesta i iznenađenja za Orbana u plenarnoj dvorani", rekao je za Dojče vele član parlamenta koji je želeo da ostane neimenovan.

Mršavi rezultati

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Rasprava s Predsedništvom Saveta u Evropskom parlamentu zapravo je uobičajena na početku mandata. Zbog evropskih izbora, konstituisanja novog saziva Evropskog parlamenta i Evropske komisije, pojavljivanje Viktora Orbana je iznova odlagano.

U međuvremenu su prošla već tri meseca predsedavanja Savetu EU, dakle poluvreme za Mađarsku. Ali šta je mađarska vlada zapravo na čelu EU do sada uopšte postigla?

"Nije postignut značajniji napredak u zakonodavstvu, ni u važnim pregovorima između institucija EU, takozvanim trijalozima", žali se Danijel Frojnd, evroparlamentarac Zelenih i stručnjak za Mađarsku. Parlamentarci i mnoge vlade članica EU su kritikovali činjenicu da je Viktor Orban pokrenuo samoproglašenu mirovnu misiju u julu u vezi s ruskim ratom protiv Ukrajine, i to bez mandata predsednika Saveta EU.

Više štete nego koristi?

"Predsedništvo Mađarske je pre svega prouzrokovalo štetu", navodi DW.

Ugovori EU ne predviđaju da ovo rotirajuće predsedništvo Saveta kroji spoljnu politiku. Orban je ipak zloupotrebio svoju ulogu za posete Moskvi, Pekingu i svraćanje do republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa.

"Naravno, postoji opasnost da Orban do kraja mandata priprema još štošta", rekao je Danijel Frojnd za DW u Strazburu. Ističe i da bi Orban mogao da pohrli u zagrljaj Trampu ako on pobedi na američkim izborima 5. novembra.

Tamas Dojč, poslanik u Evropskom parlamentu iz mađarske vladajuće stranke Fides, promovisao je stav svoje vlade na plenarnoj sednici u utorak. "Trebalo bi da priznamo da je strategija zapadnih vođa i evropskih birokrata propala. Moramo zaustaviti rat", rekao je Dojč. Nužna je, kako je rekao, komunikacija sa svim stranama u sukobu. Ali velika većina u parlamentu, ali i vlada EU, na to gleda drugačije.

Novčana kazna za predsedavajuću članicu – istorijski kuriozitet

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Podseća se i da je Orban u svađi sa EU ne samo u spoljnoj politici. Mađarska istrajava i u nezakonitom postupku prema tražiocima azila uprkos presudi Suda EU, najvišeg pravosudnog tela.

Sud je u junu odredio kaznu od 200 miliona evra i dodatnu dnevnu kaznu od million evra. Ali Orban ne želi da je plati.

Zato se evropski poverenik za budžet Johanes Han sada sprema da naplati novac tako da u skladu s tim smanji isplate iz budžeta EU Mađarskoj. Odluka je donesena prošle srede.

"Tako dolazimo do novca, ali naravno da je to na kraju značajan problem. Nikad nije bilo ovakvog predsedništva", ističe poslanik Zelenih Frojnd.

Mađarska takođe ne poštuje vladavinu prava i temeljna prava EU. Stoga se protiv Budimpešte vodi postupak prema članu 7 Ugovora EU.

Evropska komisija uskratila je 20 milijardi evra pomoći iz blagajne EU na koje bi Mađarska imala pravo jer trenutni predsednik Saveta ne čini dovoljno protiv korupcije i više nema nezavisno pravosuđe.

Orban stalno provocira

Pored svega toga, na pomolu je novi sukob. Šef kabineta Viktora Orbana Gergelji Guljas najavio je da bi Mađarska mogla da tuži EU kako bi vratila dve milijarde evra koje je potrošila na osiguranje spoljne granice EU.

Mađarska je podigla ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečila migrante da uđu u zemlju i kako ne bi podneli zahtev za azil.

Guljas je takođe zapretio da će njegova vlada poslati migrante autobusima od granice do Brisela. "Ako želite migrante, možete ih dobiti", rekao je prošle sedmice zvaničnik mađarske vlade.

Komisija EU i belgijska vlada oštro su odbacile ovu pretnju i označile je kao grubo kršenje zakona EU. "Dobićemo svoj novac, pre ili kasnije", rekao je potom Orban.

Popis sukoba između Mađarske i ostatka EU nema kraja. Evropski parlament raspravljao je i o nameri Budimpešte da lakše nego do sada izdaje radne vize građanima Rusije i Belorusije.

Mnogi poslanici strahuju da bi to moglo omogućiti većem broju ruskih špijuna ili sabotera da se infiltriraju u EU.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: