Svet 17

23.09.2024.

23:55

Rat – dan 943: Zelenski lobira u Njujorku; Rusi raketirali Zaporožje: Ima mrtvih

Rat u Ukrajini – 943. dan. Na frontu u Ukrajini vode se borbe, a najveći broj se dešava na Kurahovskom i Pokrovskom pravcu, tvrdi Generalštab Ukrajine.

Izvor: B92.net

Rat – dan 943: Zelenski lobira u Njujorku; Rusi raketirali Zaporožje: Ima mrtvih
Profimedia

Podeli:

Završeno

23:37

Zelenski: Rusija i njeni saučesnici ponovo nastoje da potkopaju globalno jedinstvo


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su nove destruktivne akcije Rusije i njenih saučesnika, još jedan pokušaj da se potkoba globalno jedinstvo i smanji delotvornost Povelje UN.

"Ukrajina podržava međunarodne napore usmerene na očuvanje jedinstva, bezbednosti i striktno poštovanje Povelje UN. I svi vidite ko se uvek tome ne samo protivi, već i aktivno radi na potkopavanju globalnog jedinstva", naglasio je Zelenski  tokom govora na Samitu budućnosti u Njujorku, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ovog puta, tokom rada na "Paktu budućnosti", ista grupa od sedam saučesnika na čelu sa Rusijom "još jednom je delovala destruktivno, neprestano se suprotstavljajući bilo kakvim globalnim inicijativama.

"Radili smo na paktu za budućnost. Rusija je ponovo delovala destruktivno, protiv svih globalnih inicijativa koje štite delotvornost Povelje UN. Ova grupa se uvek tako ponašala. Ali sada pokušavamo da uradimo nešto dobro za svakoga", rekao je on.
 

22:55

U ruskom raketnom napadu na Zaporožje poginula jedna osoba

U ruskom raketnom napadu na Zaporožje poginula je jedna osoba, a dve su povređene, prenosi agencija Suspilne.

"Večeras je ruska vojska gađala ključni infrastrukturni objekat. Izbio je požar, koji je odmah ugašen. Rusi su takođe pogodili stambene zgrade, pri čemu je jedna osoba poginula, a dve su povređene. Najmanje dve privatne kuće su uništene", rekao je šef Oblasne vojne uprave (OVA) Zaporožja Ivan Fedorov.

Kako je dodao, sve operativne službe grada i regiona rade na terenu i pružaju pomoć.
 

22:54

Vatikan u UN pozvao na opšte razoružanje i iskorenjivanje nuklearnog oružja

Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin izjavio je danas da je za postizanje mira neophodno težiti opštem razoružanju, posebno iskorenjivanju nuklearnog oružja.

"Težnja za mirom je cilj koji zahteva sprovođenje opšteg razoružanja i, posebno, potpunu eliminaciju nuklearnog oružja. Potrebno je ostaviti po strani uska geopolitička razmatranja i odupreti se snažnim ekonomskim lobijima da se odbrani ljudsko dostojanstvo i garantuje budućnost u kojoj sva ljudska bića mogu uživati u integralnom razvoju, i kao pojedinci i kao zajednice", poručio je on na Samitu budućnosti tokom 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi Vatikan njuz.
 

22:54

Zelenski uručio predsedniku Japana orden kneza Jaroslava Mudrog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas u Njujorku sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i tom prilikom mu je uručio orden kneza Jaroslava Mudrog prvog stepena.

"Ovo je nagrada celog ukrajinskog naroda za snažnu podršku koju je Japan pružio od početka sveobuhvatne ruske invazije", naglasio je Zelenski.

On je zahvalio Kišidi na finansijskoj i humanitarnoj pomoći Japana brojnim tehničkim projektima, kao i na podršci Samitu mira i Formuli mira, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, između dve države se postavlja "most do sledećeg koraka – strateškog partnerstva".
 

22:23

Zelenski i Šolc razgovarali o približavanju mira u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o pristupu "pravednom miru" u Ukrajini u okviru sastanka u Njujorku.

"Sreo sam se sa Olafom Šolcom. Razgovarali smo o tome kako da približimo pravičan mir. Glavno je da održimo jedinstvo. Naša formula mira je stvorena samo za ovo i održali smo uspešan prvi samit mira. Sada pripremamo drugi. Ovo je prava platforma koja garantuje potpunu obnovu bezbednosti za Ukrajinu i celu Evropu", napisao je Zelenski na Telegramu.

21:32

Blumberg: Rusija planira da sledeće godine poveća potrošnju za odbranu na 6,2 odsto

Ruske vlasti planiraju da povećaju potrošnju za odbranu na 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje sledeće godine, u jeku rata protiv Ukrajine, preneo je Blumberg na osnovu uvida u nacrt budžeta Ruske Federacije za 2025. godinu.

Prema dokumentu, ruska vlada namerava da poveća potrošnju za odbranu na 13,2 triliona rubalja (142 milijarde dolara) u 2025. sa 10,4 triliona rubalja planiranih za ovu godinu, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

19:41

Uočen teretni brod: Prevozi naoružanje za lovce F-16?

Teretni brod koji, pretpostavlja se, prevozi naoružanje za lovce F-16 plovi ka luci grada Južno u Odeskoj oblasti, saopštio je koordinator nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedjev.

"Brod je primećen u luci u Odesi. Tamo nije istovaren, već je krenuo ka luci Južno. Kako je saopšteno, Oružane snage Ukrajine čekaju dopunu oružja. Kažu da je to municija za F-16", rekao je Lebedjev.
 

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: