Svet 7

23.09.2024.

14:02

Uživo Masovni napadi; Rusi eliminišu; Zelenski izgubio čitave jedinice

Rat u Ukrajini – 943. dan. Na frontu u Ukrajini borbe su u toku, a najveći broj se dešava na Kurahovskom i Pokrovskom pravcu, tvrdi Generalštab Ukrajine.

Izvor: B92.net

Masovni napadi; Rusi eliminišu; Zelenski izgubio čitave jedinice
Shutterstock/LeStudio

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

13:58

Moskva: Najmanje 31 civil je poginuo, a 256 osoba je povređeno u ukrajinskoj ofanzivi na Kursk

U ukrajinskoj ofanzivi u ruskoj oblasti Kursk do 5. septembra je ubijen najmanje 31 civil, a ranjeno 256 osoba, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula najveći strani napad na Rusiju od Drugog svetskog rata, provalivši granicu u zapadni region Kurska uz podršku rojeva dronova i teškog naoružanja, uključujući oružje zapadne proizvodnje.

Kako se ističe u saopštenju, 131.000 civila napustilo je najopasnije oblasti Kurskog regiona.

13:58

Peskov: Proučićemo "plan pobede" ako se zvanično objavi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan rekao je da će Moskva proučiti "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za okončanje rata sa Rusijom, ako se objave zvanične informacije o tom dokumentu.

Dmitrij Peskov je odgovarao na pitanje o komentarima francuskog predsednika Emanuela Makrona da će nakon rata u Ukrajini biti neophodno preispitati odnose Evrope sa Rusijom.

Peskov je rekao da će buduća poredak morati da obezbedi bezbednost Rusije kroz sistem garancija.

EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

13:02

Raste broj povređenih u napadu na Zaporožje

Broj ranjenih u napadu na Zaporožje porastao je na 16.

Prema poslednjim informacijama, među povređenima je i 15-godišnji dečak.

12:25

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
  • Ukrajinske snage izgubile su do 105 vojnika u Harkovskoj oblasti, u zoni odgovornosti ruske grupe „Sever“. Ruske snage uništile su oklopni transporter ukrajinske vojske, četiri automobila, dve haubice D-20, jednu haubicu D-30 i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
  • Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su taktičke položaje, odbile četiri napada i uništile dve stanice za radioelektronsko ratovanje, skladište municije, jedan tenk, osam oklopnih vozila, šest automobila, haubicu FH-70, tri haubice D-30 i četiri artiljerijska oruđa M119. Poginulo je i ranjeno do 450 ukrajinskih vojnika;
  • Jedinice grupe „Centar“ su u protekla 24 časa odbile devet kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 440 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno oklopno vozilo, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“, haubica „msta B“, haubica D-90, oruđe M101 i top „rapira“;
  • Jedinice grupe „Jug“ poboljšale su prednje položaje. U borbama je poginulo i ranjeno do 600 vojnika, a uništene su dva oklopna vozila, osam automobila, haubica M777, samohodno artiljerijsko oruđe „arčer“, dve haubice FH-70, tri haubice D-30, dve haubice D-10, tri artiljerijska oruđe M119, lanser za sistem „hajmars“, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklav N“ i radarska stanica za kontrabaterijsku borbu AN/TPKu-50;
  • Snage grupe „Istok“ poboljšale su svoje položaje u DNR. Ukrajinska vojska izgubila je do 140 vojnika, tri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „cezar“, haubicu D-30 i dve stanice za radioelektronsko ratovanje „anklav N“;
  • Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su snage ukrajinske brigade u Zaporoškoj oblasti i oblasti grada Hersona. Poginulo je i ranjeno do 60 ukrajinskih vojnika, a uništeno šest automobila i stanica za radioelektronsko ratovanje.
  • PVO sistemi oborili su u protekla 24 časa raketu „atakams“, tri rakete „neptun“, dve navođene avionske bombe „hamer“, raketu „hajmars“ i 35 bespilotnih letellica avionskog tipa.
     

11:34

Frederiksen: Treba dozvoliti Kijevu da koristi zapadno oružje za napade na Rusiju

Premijerka Danske Mete Frederiksen pozvala je zemlje saveznice Ukrajine da dozvole Kijevu da upotrebi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije.

"Predlažem da završimo diskusije o crvenim linijama. Najvažnija crvena linija je pređena kad su Rusi ušli u Ukrajinu. Neću prihvatiti ovu premisu i ne mogu da prihvatim da bilo ko iz Rusije odlučuje šta je ispravno u NATO-u, Evropi ili Ukrajini", rekla je Frederiksen u intervjuu za Blumberg.

Ona je ocenila da su ukrajinski saveznici napravili grešku kada su "prali ruke" od napada ukrajinskih dronova koji su pogodili mete u Rusiji. Prema njenim rečima, to je Moskvi dalo ''veoma jaku kartu'' u ruke.

09:58

Zapaljena vojna vozila kod Kurska

09:55

Dron se drušio na grad; Sve je uništeno

Sinoć se u Gubkinu, u Belgorodskoj oblasti srušio dron.

Kako navode zvaničnici žrtava nema, ali su oštećene 3 stambene zgrade i 10 automobila.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, sinoć su 4 drona oborena iznad Belgorodske oblasti. Još četiri su oborena iznad Kurske oblasti.


 

09:50

Zelenski: Ako se Rusiji dozvoli da pobedi, to će imati katastrofalne posledice po SAD

Ukrajina je učinila sve što je bilo moguće da izbegne uvlačenje Amerike u rat, ali ako Rusiji bude dozvoljeno da pobedi, to će imati katastrofalne posledice po samu Ameriku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uoči posete Sjedinjenim Državama.

Kako je rekao u intervjuu za "Njujorker", da Ukrajina nije pružila otpor, Putin bi krenuo dalje.

"Prvo, oko 40 miliona imigranata bi došlo u Evropu, Ameriku i Kanadu. Drugo, izgubili biste najveću državu u Evropi - ogroman udarac američkom uticaju na kontinentu. Rusija bi sada imala puni uticaj tamo. Izgubili biste sve. Poljsku, Nemačku i vaš uticaj bi bio ravan nuli", rekao je Zelenski.

Naglasio je da američka javnost mora da shvati da sama činjenica postojanja Ukrajine nije problem, ali je istovremeno otpor Ukrajine omogućio Americi da reši mnoge druge probleme.

09:46

Izvedeni napadi na infrastrukturu vojnih aerodroma Ukrajine

Ruska vojska je u poslednja 24 sata izvela više napada na energetske objekte u Ukrajini koji su električnom energijom napajali objekte vojno-industrijskog kompleksa, na infrastrukturu vojnih aerodroma i postrojenja za proizvodnju dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Istovremeno, snage ruske protivvazdušne odbrane oborile su šest francuskih vođenih aviobombi Hamer, šest američkih projektila HIMARS, dve rakete S-200 i 106 dronova, prenosi RIA Novosti.

09:46

Uništeni su


Ruski PVO sistemi su tokom noći uništili i presreli po četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske i Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: