Svet 14

23.09.2024.

18:10

Uživo Fijasko; Rusi eliminišu; Uništene čitave jedinice

Rat u Ukrajini – 943. dan. Na frontu u Ukrajini vode se borbe, a najveći broj se dešava na Kurahovskom i Pokrovskom pravcu, tvrdi Generalštab Ukrajine.

Izvor: B92.net

Fijasko; Rusi eliminišu; Uništene čitave jedinice
Profimedia

Podeli:

  • Sve najnovije i najvažnije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

18:10

Umerov: Ukrajina dobila pomoć od osam koalicija u okviru Ramštajn platforme

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov izjavio je danas da u okviru Ramštajn platforme postoji osam koalicija koje su Ukrajini obezbedile nove strateške PVO sisteme, finansirale proizvodnju ukrajinskih artiljerijskih sistema, a u okviru češke inicijative već je počelo snabdevanje municijom.

"Jedan od ključnih prioriteta našeg rada je međunarodna saradnja. U okviru platforme 'Ramštajn' stvorili smo osam koalicija sposobnosti koje obuhvataju 34 zemlje članice Kontakt grupe za odbranu Ukrajine i sa kojima su potpisana pisma namera za saradnju", istakao je Umerov za ukrajinski Forbs.

16:43

Najmanje tri osobe poginule, najmanje dvoje povređeno u ukrajinskom granatiranju

Najmanje tri osobe, od kojih je jedno dete, poginulo je, a najmanje dvoje ljudi je povređeno, danas tokom ukrajinskog granatiranja sela Arhangelskoje u ruskoj pograničnoj Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je na svom nalogu na mreži Telegram saopštio da su povređeni hospitalizovani u lokalnim klinikama, prenosi RIA.

Agencija navodi da su hitne službe na licu mesta i da se očekuje izveštaj o materijalnoj šteti.

16:10

Fijasko: Rusi napali, ali...

16:08

Poginulo 56 civila

Najmanje 56 civila je ubijeno, a 266 ranjeno tokom sedmonedeljnog upada Ukrajine u rusku oblast Kursk, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

14:32

Sve ih je manje

Kako javlja ruska vojska ukrajinske snage su predhodnog dana izgubile 1795 vojnika.

13:58

Moskva: Najmanje 31 civil je poginuo, a 256 osoba je povređeno u ukrajinskoj ofanzivi na Kursk

U ukrajinskoj ofanzivi u ruskoj oblasti Kursk do 5. septembra je ubijen najmanje 31 civil, a ranjeno 256 osoba, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula najveći strani napad na Rusiju od Drugog svetskog rata, provalivši granicu u zapadni region Kurska uz podršku rojeva dronova i teškog naoružanja, uključujući oružje zapadne proizvodnje.

Kako se ističe u saopštenju, 131.000 civila napustilo je najopasnije oblasti Kurskog regiona.

13:58

Peskov: Proučićemo "plan pobede" ako se zvanično objavi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan rekao je da će Moskva proučiti "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za okončanje rata sa Rusijom, ako se objave zvanične informacije o tom dokumentu.

Dmitrij Peskov je odgovarao na pitanje o komentarima francuskog predsednika Emanuela Makrona da će nakon rata u Ukrajini biti neophodno preispitati odnose Evrope sa Rusijom.

Peskov je rekao da će buduća poredak morati da obezbedi bezbednost Rusije kroz sistem garancija.

EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL

13:02

Raste broj povređenih u napadu na Zaporožje

Broj ranjenih u napadu na Zaporožje porastao je na 16.

Prema poslednjim informacijama, među povređenima je i 15-godišnji dečak.

12:25

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
  • Ukrajinske snage izgubile su do 105 vojnika u Harkovskoj oblasti, u zoni odgovornosti ruske grupe „Sever“. Ruske snage uništile su oklopni transporter ukrajinske vojske, četiri automobila, dve haubice D-20, jednu haubicu D-30 i artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
  • Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su taktičke položaje, odbile četiri napada i uništile dve stanice za radioelektronsko ratovanje, skladište municije, jedan tenk, osam oklopnih vozila, šest automobila, haubicu FH-70, tri haubice D-30 i četiri artiljerijska oruđa M119. Poginulo je i ranjeno do 450 ukrajinskih vojnika;
  • Jedinice grupe „Centar“ su u protekla 24 časa odbile devet kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 440 ukrajinskih vojnika, a uništeno jedno oklopno vozilo, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“, haubica „msta B“, haubica D-90, oruđe M101 i top „rapira“;
  • Jedinice grupe „Jug“ poboljšale su prednje položaje. U borbama je poginulo i ranjeno do 600 vojnika, a uništene su dva oklopna vozila, osam automobila, haubica M777, samohodno artiljerijsko oruđe „arčer“, dve haubice FH-70, tri haubice D-30, dve haubice D-10, tri artiljerijska oruđe M119, lanser za sistem „hajmars“, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklav N“ i radarska stanica za kontrabaterijsku borbu AN/TPKu-50;
  • Snage grupe „Istok“ poboljšale su svoje položaje u DNR. Ukrajinska vojska izgubila je do 140 vojnika, tri automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „cezar“, haubicu D-30 i dve stanice za radioelektronsko ratovanje „anklav N“;
  • Jedinice grupe „Dnjepar“ uništile su snage ukrajinske brigade u Zaporoškoj oblasti i oblasti grada Hersona. Poginulo je i ranjeno do 60 ukrajinskih vojnika, a uništeno šest automobila i stanica za radioelektronsko ratovanje.
  • PVO sistemi oborili su u protekla 24 časa raketu „atakams“, tri rakete „neptun“, dve navođene avionske bombe „hamer“, raketu „hajmars“ i 35 bespilotnih letellica avionskog tipa.
     

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: