Svet 0

22.09.2024.

14:45

Alarm iz Severne Koreje: Tenzije na vrhuncu

Ministarka spoljnih poslova Severne Koreje Čo Son-Hui izjavila je danas da će Pjongjang obratiti pažnju na bilo kakva neprijateljska delovanja na Korejskom poluostrvu, tvrdeći da se bezbednosna situacija na poluostrvu bliži opasnoj fazi, prenosi Jonhap.

Izvor: Tanjug

Alarm iz Severne Koreje: Tenzije na vrhuncu
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

"U poslednje vreme bezbednosna situacija se bliži opasnoj fazi", rekla je Čo na četvrtom Evroazijskom ženskom forumu održanom u Sankt Peterburgu.

Čo je rekla da je "politika koja traži savezništvo" SAD i nekih zemalja koje je slede izazvala "začarani krug eskalacije tenzija i konfrontacije".

Severna Koreja je 13. septembra prvi put javno otkrila svoje postrojenje za obogacivanje uranijuma, prikazujuci slike lidera Kim Džong-una koji poziva na povećanje nuklearnog oružja u državi.

SAD su ojačale bezbednosnu saradnju sa Južnom Korejom i Japanom, svojim glavnim azijskim saveznicima, kako bi se suprotstavili raketnim i nuklearnim pretnjama Severne Koreje.

U subotu su lideri SAD, Indije, Japana i Australije osudili lansiranje raketa Severne Koreje i njen nuklearni program i potvrdili svoju posvecenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: