Svet 4

22.09.2024.

12:47

Kucnuo je čas: Putin cilja Ameriku?

Ruske obaveštajne službe pojačavaju prisustvo u Meksiko Sitiju kako bi vršile špijunske operacije čija su meta SAD.

Izvor: Kurir.rs/NBC News

Kucnuo je čas: Putin cilja Ameriku?
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

To za NBC njuz tvrde američki zvaničnici i bivši obaveštajci koji ocenjuju da se sve agresivnija vlast u Kremlju vraća taktici primenjivanoj tokom Hladnog rata.

Navodi se da je Rusija u poslednjih nekoliko godina povećala osoblje ambasade u meksičkoj prestonici za nekoliko desetina ljudi, uprkos tome što Moskva sa Meksikom ima ograničene trgovinske veze.

Za američke zvaničnike je ovo zabrinjavajući trend i oni veruju da sve intenzivnije pojačanje ljudstva ima za cilj povećanje obaveštajnih operacija Kremlja u Americi, kao i širenje ruske propagande kojom se potkopavaju planovi SAD i Ukrajine.

Neimenovani američki zvaničnik kazao je za NBC njuz da je administracija predsednika Džoa Bajdena ukazala je na ovaj problem meksičkoj vladi.

"Rusija je ozbiljno investirala u Meksiko u smislu nastojanja da tamo proširi prisustvo",  rekao je taj zvaničnik.

Meksička ambasada i ruska ambasada u Vašingtonu nisu odgovorile na upit američke televizije da prokomentarišu ove tvrdnje.

Podseća se da je Vilijam Berns, direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) ranije ovog meseca izjavio da su agencija koju vodi, kao i i cela američka vlada, "oštro usredsređene" na to što Rusija širi prisustvo u Meksiku.

On je ocenio da je delom posledica toga što su ruski špijuni izbačeni iz raznih stranih prestonica nakon početka invazije koju je Moskva pokrenula na Ukrajinu.

Bivši obaveštajni zvaničnici su američkoj televiziji rekli da se u akcijama koje Rusija preduzima u Meksiku vidi agresivniji pristup njenih špijunskih službi na više frontova, pošto Kremlj nastoji da ućutka kritičare u inostranstvu, podrije podršku Ukrajini i oslabi zapadne demokratije.

Prema oceni ovih zvaničnika, ali i njihovih evropskih kolega, taj pristup već uključuje sabotaže i pokušaje sabotaža u Evropi, planove za izvršenje atentata, neumorne sajber napade i globalne kampanje dezinformisanja.

"Oni su spremni da preduzmu mnogo veće rizike sada u odnosu na ono kako bi činili odmah nakon okončanja Hladnog rata", kazao je Pol Kolbi, koji je 25 godina bio operativac CIA i delovao u Rusiji, na Balkanu i u drugim područjima.

General avijacije Glen Vanherk, prvi čovek Severne komande američke vojske, u martu 2002. je još tokom svedočenja pred Komitetom za oružane snage u Senatu, rekao da je ruska vojna obaveštajna služba GRU masovno prisutna u Meksiku.

"Istakao bih da se najveći broj pripadnika GRU u svetu sada nalazi u Meksiku", naveo je tada Vanherk.

NBC njuz navodi da je u međuvremu Rusija od meksičkih vlasti obezbedila akreditive za dodatno osoblje u ambasadi u Meksiko Sitiju.

Američka televizija podseća da u Meksiku postoji duga istorija vezana za aktivnost ruskih špijuna i njihovih američkih doušnika i da je Kremlj tu uspeo da pronađe i ubije Lava Trockog, jednog od lidera sovjetske revolucije i glavnih komunističkih ideologa, koji je pre uspona Jozefa Staljina bio viđen za naslednika revolucionarnog vođe Vladimira Lenjina.

Trocki se, bežeći od Staljina, selio iz zemlje u zemlju i na kraju nastanio u Meksiku gde je 20. avgusta 1940. primio u kuću španskog komunistu Ramona Merkadera, za kojeg je verovao da mu je prijatelj.

Merkader je tu došao po nalogu Moskvi i Trockog je udario malim pijukom za planirenje koji je krio u jakni, a žrtva je preminula narddnog dana.

Džon Sajfer, koji je 28 godina radio u CIA, kazao je da je Rusija Amerikancima koji su se nudili da rade za nju uvek govorila da idu u Meksiko.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: