Svet 16

22.09.2024.

9:48

Totalno uništenje: Ruska baza dignuta u vazduh FOTO

Skhemy (Shemes), projekat Radija Sloboda, objavio je satelitski snimak koji prikazuje posledice noćnih napada na skladište municije i vojni aerodrom u okrugu Tihoreck u ruskoj Krasnodarskoj teritoriji.

Izvor: Klix.ba

Totalno uništenje: Ruska baza dignuta u vazduh FOTO
Profimedia/Ethan Swope / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Satelitski snimci Sentinel-2 od 21. septembra, dostupni na platformi EO Brovser i dostupni na Šemama (Radio Liberty), pokazuju posledice noćnog napada na rusko skladište municije – požar tamo i dalje besni. Ovaj vojni objekat se nalazi severno od sela Kameni u Tihoreckom okrugu, Krasnodarski kraj, Rusija.

Satelitski snimci takođe pokazuju da vatra bukti u blizini vojnog aerodroma u gradu Tihoreck, koji se nalazi nedaleko od skladišta municije.

Šeme su primetile da je ovo skladište na OpenStreetMap mapi označeno kao vojna jedinica br. 57229-41. Ruski otvoreni izvori navode da ova jedinica pripada logističkom centru Južnog vojnog okruga Ruske Federacije.

Studija Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu identifikuje ovo skladište kao 719. bazu artiljerijske municije.

U februaru 2024, CSIS je izvestio da je ova baza doživela povećanu aktivnost i značajno proširenje tokom prošle godine. Pored toga, izveštaj CSIS-a je pokazao da je u oktobru 2023. Bela kuća potvrdila ovu rusku bazu kao primarno skladište za municiju koju je isporučila Severna Koreja.

U noći sa 20. na 21. septembar ruski mediji i Telegram kanali izvestili su o požaru i detonaciji u blizini vojne jedinice u okrugu Tihoreck. Vlasti su najavile evakuaciju lokalnog stanovništva iz sela u blizini požara.

Generalštab Ukrajine potvrdio je napad na arsenal u Tihorecku, navodeći da je uništeno više od 2.000 tona municije, uključujući i zalihe iz Severne Koreje. Generalštab je istakao da je ovo skladište "jedna od tri najveće baze za skladištenje municije i da je ključni objekat u logističkom sistemu ruske vojske".

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: