Svet 0

21.09.2024.

22:08

Oslobođeno 600 zatvorenika u Kongu

Vlasti u Kongu saopštile su da su danas osobodile 600 zatvorenika u glavnom zatvoru Makala u prestonici Kinšasi u okviru procesa koji ima za cilj rasterećivanje prenatrpanih zatvora.

Izvor: Tanjug

Oslobođeno 600 zatvorenika u Kongu
EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Podeli:

Ministar pravde Konstant Mutamba najavio je taj potez tokom ceremonije u centralnom zatvoru Makala u glavnom gradu Konga, preneo je AP.

Postoje planovi za izgradnju novog zatvora u Kinšasi, rekao je on, ne navodeći više detalja.

U zatvoru Makala, najvećem zatvoru u Kongu sa kapacitetom za 1.500 ljudi, nalazi se više od 12.000 zatvorenika, od kojih većina čeka suđenje, navela je međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel u svom najnovijem izveštaju za Kongo.

Zatvorenici su frustrirani lošim uslovima u zatvoru, neadekvatnim krevetima, lošom ishranom i lošim sanitarnim uslovima, naveo je Emanuel Adu Kol, istaknuti aktivista za prava u zatvorima u Kongu i predsednik lokalne Fondacije za mir Bila Klintona, koja je ranije posećivala zatvor.

Stanis Budžakera Ciamala, istaknuti novinar iz Konga koji je bio u zatvoru mesecima, govorio je o njegovim "žalosnim i nehumanim" uslovima i o tome kako zatvorenicima stalno nedostaje hrana, voda i medicinska nega.

Među zatvorenicima je skoro 700 žena i stotine maloletnika koji se "tretiraju na isti način kao i odrasli", naveo je on.

Mutamba je rekao da je danas oslobođeno oko 10 maloletnika i da je naložio zatvorskim vlastima da ispitaju slučajeve svih maloletnika kako bi bili pušteni na slobodu.

U zatvoru Makala ima oko 300 maloletnika, prema rečima zamenika direktora zatvora. Svi teško bolesni zatvorenici u zatvoru Makala biće pušteni na slobodu od sutra, rekao je Mutamba.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski potpisao

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski implementirao je odluku Veća za nacionalnu sigurnost i odbranu uvođenjem novih sankcija protiv šest osoba i više od 40 kompanija iz Irana, Kine i Rusije.

9:57

20.9.2024.

1 d

Podeli: