Svet 4

21.09.2024.

19:31

Rusiju narednih nedelja čekaju teški dani: Uništeni su im svi planovi

Generalštab Odbrambenih snaga Estonije predviđa da će ruske snage u narednim nedeljama osetiti posledice nestašice municije na frontu zbog nedavnog udara ukrajinskih dronova na skladište u ruskom gradu Toropecu.

Izvor: Jutarnji list

Rusiju narednih nedelja čekaju teški dani: Uništeni su im svi planovi
EPA-EFE/MARKIIAN LYSEIKO

Podeli:

Pukovnik Ants Kiviselg, šef obaveštajnog centra Odbrambenih snaga Estonije, rekao je na konferenciji za novinare u Talinu da Rusija i dalje drži inicijativu na terenu, ali da bi nedavna eksplozija mogla ozbiljno da ugrozi njene planove.

On je naveo da je Ukrajina uspešno planirala i pogodila skladište projektila, municije i eksploziva u Toropecu, što je izazvalo niz detonacija.

"Detonirano je 30.000 tona eksploziva, što znači 750.000 granata. Ako pogledamo prosečnu borbenu aktivnost, Ruska Federacija je ispaljivala 10.000 granata nedeljno. To je zaliha municije za dva do tri meseca. Kao rezultat ovog napada, Rusija je pretrpela gubitke u municiji i videćemo uticaj ovih gubitaka na frontu u narednim nedeljama", rekao je Kiviselg, prenosi estonski javni servis ERR.

Pukovnik Kiviselg je podsetio da se operativni pritisak Rusije na Ukrajinu postepeno povećavao ove nedelje, dostigavši 194 incidenta u jednom danu i jednoj noći, što ukazuje da Moskva i dalje želi da osvoji Lugansku i Donjecku oblast.

Sve o ratu u Ukrajini pratite iz časa u čas u LIVE BLOGU B92.

"Uprkos onome što se dešava u Kursku, Ruska Federacija nije povukla trupe iz pravca Pokrovskog i tamo se ne očekuju veće promene u narednim nedeljama", objasnio je Kiviselg.

Što se tiče ukrajinske operacije u ruskoj Kurskoj oblasti, ukrajinske snage nastavljaju da tamo drže inicijativu na operativnom nivou.

"Rusija je pokrenula kontranapad prošle nedelje i malo napredovala, ali Ukrajinci i dalje drže svoje pozicije i takođe su krenuli u kontranapade. Ukrajinci su prošlog četvrtka otvorili i novi ofanzivni koridor u oblasti Gluškova, napredujući skoro šest kilometara u Rusiju i stvarajući mogućnost za hvatanje ruskih jedinica u Kurskoj oblasti", naglasio je estonski pukovnik.

Britanska obaveštajna služba je ranije izvestila da su prosečni dnevni gubici Rusije u broju poginulih i ranjenih u maju i junu ove godine dostigli najviši nivo zabeležen od početka invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Britanski obaveštajci su istakli i da je, zbog značajnih gubitaka na bojnom polju i spore zamene vojnika, Rusija bila prinuđena da značajno poveća isplatu beneficija vojnom osoblju kako bi privukla više ljudi da se uključe u rat.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski potpisao

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski implementirao je odluku Veća za nacionalnu sigurnost i odbranu uvođenjem novih sankcija protiv šest osoba i više od 40 kompanija iz Irana, Kine i Rusije.

9:57

20.9.2024.

1 d

Podeli: