Svet 2

21.09.2024.

14:58

Udar na Rusiju: Gori vojna baza; Vagnerovcima preti uništenje? VIDEO

Požar je izbio u bivšoj vojnoj bazi Vagner jedinice u Molkinu u ruskom Krasnodarskom kraju 21. septembra, javila je ruska nezavisna medijska kuća Meduza, pozivajući se na Telegram kanal povezan sa Vagnerom.

Izvor: Kijev indenpendent

Udar na Rusiju: Gori vojna baza; Vagnerovcima preti uništenje? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kamp Molkino je bio "domaćin" Vagnerovim plaćenicima skoro 10 godina i bio je glavna baza ove grupe u Rusiji. U leto 2023. godine, baza je navodno predata Afričkom korpusu, jedinici koju čine bivši Vagnerovi borci podređeni ruskom Ministarstvu odbrane.

Afrički korpus deluje u Burkini Faso, Libiji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Nigeru, navodi Meduza.

Telegramski kanal Vagner Orchestra objavio je 21. septembra video snimke na kojima se navodno vide administrativne zgrade i štab baze u plamenu. Nejasno je šta je izazvalo požar.

Grupa Vagner je odigrala ključnu ulogu u napadu Rusije na Ukrajinu u punom obimu, predvodeći napad Moskve u bici kod Bahmuta u proleće 2023.

Jevgenij Prigožin, tadašnji vođa Vagnera, poginuo je u misterioznoj avionskoj nesreći u Rusiji 23. avgusta 2023. Do pada je došlo dva meseca nakon što je Prigožin predvodio Vagnerove trupe u kratkotrajnoj pobuni protiv Kremlja.

Nakon Prigožinove pobune i smrti, grupa plaćenika se povukla iz Ukrajine i rasparčala se, delujući u Belorusiji i nekim afričkim zemljama prijateljskim Rusiji.

Podeli:

Tagovi

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: