Svet 10

21.09.2024.

13:05

"Bes" na frontu – Rusi beže FOTO/VIDEO

U maju su Ukrajinci predstavili svog novog naoružanog kopnenog robota, nazvanog Fury (Bes, Gnev, na ukrajinskom Liut).

Izvor: Jutarnji.hr

"Bes" na frontu – Rusi beže FOTO/VIDEO
EPA/ROMAN PILIPEY

Podeli:

Četiri meseca kasnije, Fury je snimljen u borbi, navodno je odneo pobedu u svojoj prvoj velikoj pucnjavi. Nešto pre četvrtka, jedan od tih robota veličine kolica za kupovinu napao je ruski rov u ruskoj Kurskoj oblasti.

Izbegavajući mine i pucajući iz mitraljeza u koordinaciji sa dronovima koji su nosili eksploziv i minobacače, robot je pobedio malu grupu ruskih vojnika.

"Rezultat: Deo neprijatelja je uništen, ostali su pobegli", saopštio je na društvenim mrežama 1. odred 8. puka specijalne namene, koji upravlja robotom. "(Robot) je nekoliko puta pogođen od RPG-ova i FPV-ova (raketne granate i FPV dronovi sa pogledom iz prvog lica), ali je izdržao, završio misiju i vratio se da se oporavi".

Fury se ističe među ostalima

Fury je jedan od nekoliko tipova naoružanih bespilotnih kopnenih vozila koje su ukrajinski inženjeri razvili od početka sveobuhvatne invazije Rusije na susednu zemlju i jedan od prvih tipova koji su učestvovali u ozbiljnim borbama. Fury ima četiri točka, radio za prijem komandi operatera, video kamere i mitraljez sa daljinskim upravljanjem. Ima debeo oklop sa pločama koje štite njegove najugroženije komponente, piše analitičar Forbsa Dejvid Aks.

"Robot Fury napada ruske položaje i pokriva naše branioce tokom napada“, napisao je u maju ukrajinski ministar za inovacije Mihajlo Fedorov. "Vojnicima se dopalo što je lako kontrolisati i primetili su visok nivo radio i video komunikacije robota, kao i dobar 'vid' i automatsku paljbu i danju i noću", dodao je on.

Doduše, Fury nije jedinstven – Rusi takođe imaju naoružane kopnene robote, ali u pobedi i preživljavanju prve velike bitke, Fury se ističe.

Dok bespilotne letelice mogu slobodno da manevrišu u sve tri dimenzije, bespilotne letelice na zemlji se bore sa mnogim preprekama na koje obično nailaze čak i na popločanim površinama, kao što su rupe, krateri, grane drveća i strme padine. Neasfaltirane površine su još teže prohodne.

Mobilnost u prvom planu

Samo dolazak na bojno polje je veliki izazov za kopneno vozilo bez posade, a da ne pominjemo da mora da uradi nešto korisno kada stigne tamo. Programeri su obratili pažnju na mobilnost i ugradili velike točkove na svog robota, dali mu nisko težište i visoku šasiju dobro od zemlje.

Robot je svoju prvu veliku bitku vodio u ruskom selu Volfino, odmah preko rusko-ukrajinske granice. Volfino je na zapadnom kraju drugog velikog prodora Ukrajine u rusku Kursku oblast, koji je počeo prošle nedelje.

Dok se ukrajinske snage bore da zadrže oko 650 kvadratnih kilometara Kurska koje su zauzele u avgustu, mnogo manje snage – uključujući 8. puk specijalnih snaga i njegovog robota Furi – pokušavaju da napreduju u Kursk nekih 30 kilometara zapadno, očigledno sa nameru opkoljavanja ruskih snaga između njih i glavnog ukrajinskog prednjeg krila.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: