Svet 0

21.09.2024.

8:14

Zvanična potvrda: Ubijen je

Hezbolah je rano jutros potvrdio da je ubijen visoki vojni zapovednik te libanske grupe, Ibrahim Akil.

Izvor: Tanjug

Zvanična potvrda: Ubijen je
foto:shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

U saopštenju Hezbolaha navedeno je da je ubijen "jedan od vrhovnih vođa" te grupe, ali nisu izneti detalji, prenosi Rojters.
Izraelska vojska i neimenovani bezbednosni izvor u Libanu naveli su da je Akil ubijen u izraelskom napadu na Bejrut u petak.

Palestinska militantna grupa Hamas izrazila je žaljenje zbog ubistva Akila, opisujući to kao "zločin i ludost", za koje će, kako je navedeno, "Izrael platiti cenu".

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgradje Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, a preneo AP.

Izraelska vojska saopštila je juče da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogodjeno južno predgradje Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vodja Hezbolaha.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je u napadu na južni kvart Dahija u Bejrutu bio meta i da je ubijen Ibrahim Akil, komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, kao i 10 drugih operativaca Hezbolaha.

Akil je bio u najvišem vojnom telu Hezbolaha, Savetu za džihad, a SAD su ga sankcionisale zbog učešca u dva teroristička napada 1983. godine u kojima je ubijeno više od 300 ljudi u američkoj ambasadi u Bejrutu i kasarni američkog marinskog korpusa.

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i voki-tokija članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: