Svet 0

20.09.2024.

23:05

Jezivi snimci varvarizma izraelskih vojnika; Pokrenuta istraga

Izraelska vojska pokrenula je istragu nakon što su njeni pripadnici snimljeni kako bacaju beživotna tela trojice Palestinaca sa krova stambene zgrade tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Klix.ba

Jezivi snimci varvarizma izraelskih vojnika; Pokrenuta istraga
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Podeli:

Snimak je snimljen u gradu Kabatija, na severu Zapadne obale, i prikazuje izraelski vojni buldožer kako vadi tela.

Scene sa snimka dodatno su rasplamsale gnev Palestinaca.

Izraelska vojska saopštila je danas da je reč o "ozbiljnom incidentu" koji "nije u skladu sa njihovim vrednostima" i onim što se očekuje od njihovih pripadnika, kao i da je o čitavom incidentu pokrenuta istraga.

Lokalni palestinski zvaničnici tvrde da su izraelske snage juče ubile najmanje sedam ljudi u Kabatiji. Prema međunarodnom pravu, vojnici su dužni da se s poštovanjem odnose prema beživotnim telima, što važi i za beživotna tela neprijateljskih vojnika.

Izraelska vojska saopštila je da je izvela kontraterorističku operaciju u Kabatiji, tokom koje su četiri militanata ubijena u razmjeni vatre, dok su tri militanata ubijena u napadu dronom na automobil.

Novinar iz Kabatije rekao je za Bi-Bi-Si da su izraelske snage opkolile zgradu juče ujutro. Kako je rekao, četvorica muškaraca, koja su se nalazila u zgradi, pobegla su na krov, gde su ih ubili snajperisti.

Borbe su nastavljene u gradu, a kada su se stišale, rekao je, video je kako se izraelski vojnici penju na krov i spuštaju tela koja su utovarena u buldožer.

Izraelska vojska tvrdi da je među ubijenima u Kabatiji Šadi Zakame, koga su identifikovali kao odgovornog za napade na severu Zapadne obale.

Uveravaju da je Zakameh bio na čelu terorističke organizacije, ali nisu precizirali koje. Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova i iseljenika saopštilo je da je reč o zločinu koji je razotkrio brutalnost izraelske vojske, prenosi Bi-Bi-Si.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: