Svet 11

20.09.2024.

19:01

Sikorski razbesneo Ruse i Ukrajince: Hoće da "uzmu" Krim?

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski predložio je rešenje statusa Krima.

Izvor: Index.hr

Sikorski razbesneo Ruse i Ukrajince: Hoće da "uzmu" Krim?
EPA-EFE/STRINGER

Podeli:

Međutim, njegov predlog nije naišao na dobar prijem u Ukrajini i Rusiji.

Prema rečima Sikorskog, Ukrajina i Rusija ne mogu da se dogovore oko statusa Krima, pa je potrebna intervencija međunarodne zajednice. "Mogli bismo da stavimo Krim pod mandat UN sa misijom pripreme fer referenduma nakon provere ko su legalni stanovnici i tako dalje. Taj referendum možemo da odložimo za 20 godina", predložio je on.

Međunarodna zajednica, uključujući Poljsku, ne priznaje rusku aneksiju Krima 2014. Sam Sikorski je potvrdio ovaj stav u februaru ove godine. Savet Evropske unije doneo je 17. juna odluku da produži sankcije Rusiji koje su uvedene kao odgovor na "nezakonitu aneksiju Krima i grada Sevastopolja".

Ukrajina: Nema kompromisa. Rusija: Apsurdna ideja

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da su kompromisi oko teritorijalnog statusa Krima neprihvatljivi. Naglašeno je da teritorijalni integritet Ukrajine "nikada nije bio i ne može biti predmet rasprave ili kompromisa".

Ukrajinci su naveli da očekuju podršku svojih partnera kako bi naterali Rusiju da se povuče sa Krima i priveli ih pravdi za kršenje međunarodnog prava i počinjene zločine. "Svi napori treba da budu usmereni na što pre postizanje ovih ciljeva, a ne na zadovoljenje, na ovaj ili onaj način, apetita Kremlja na račun interesa Ukrajine i međunarodnog prava“, navodi se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je odbacio predlog Poljske, nazvavši ga "apsurdnom" ideju održavanja "drugog referenduma o statusu regiona u poslednjih 20 godina". "Mislimo da je ovo prilično apsurdna izjava. Ruska teritorija i ruski regioni ne mogu biti predmet bilo kakve diskusije ili prenošenja bilo kome", rekao je on.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: