Svet 0

20.09.2024.

19:29

Poplave, pa šta? Neće zaustaviti izbore

Česi danas od 14 časova i sutra prepodne, uprkos poplavama, izlaze na birališta na regionalnim izborima i dopunskim izborima za trećinu Senata češkog parlamenta, prvi put uz sasvim realnu šansu da mogu biti osporeni i ponovljeni.

Izvor: Beta

Poplave, pa šta? Neće zaustaviti izbore
Shutterstock/TLF

Podeli:

Ibori se održavaju u trenutku kada je još na snazi stanje nužde zbog poplava u dva od 14 regiona koliko Češka ima, Moravsko-šlezijskom i Olomouckom na istoku i jugu Moravske, i neke poplavljene opštine traže da se izbori odlože.

Vlada međutim nema zakonski osnov da proglasi stanje nužde u celoj zemlji, što je neophodno da se izbori odlože, pošto su poplave pogodile samo mali deo teritorije, a ni formalni, jer su odlaganje tražile samo neke opštine ali ne i region, kako je propisano zakonom. 

"Mogao bi da se ospori legitimitet izbora da su odloženi. Mi ćemo učiniti apsolutno sve, dopunićemo izborne komisije činovnicima, organizovaćemo izbore, obezbedićemo generatore, šatore, mobilne glasačke kutije", kazao je ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i dodao da je MUP preuzeo na sebe da pomogne sa izborima u 35 najpogodjenijih opština i isporuči im organizaciju izbora kako je kazao "na ključ". 

Problema može biti prema procenama predsednika opština i MUP-a na svega 200 birališta od preko 14.000 koliko ih ima u Češkoj.

Odbornike regionalnih skupština u 13 regiona, osim u Pragu gde se regionalni izbori održavaju zajedno sa lokalnim izborima, Česi biraju po proporcionalnom izbornom sistemu, a odabrani odbornici posle, bez obzira ko je pojedinačno pobedio, sklapaju koalicije i biraju predsednike regiona.

Na ovim izborima Česi mogu da glasaju za nekog od 8.280 kandidata iz 87 stranaka, pokreta i koalicija, a s obzirom da za regionalne izbore vlada malo interesovanje i uglavnom kopiraju raspoloženje birača za parlamentarne izbore, favorit je najjača stranka u Češkoj, opoziciona ANO bivšeg češkog premijera, milijardera Andreja Babiša.

Na prošlim izborima pre četiri godine ANO je takodje osvojila najviše glasova pojedinačno u 10 regiona ali tu izbornu pobedu uspela je da pretoči u samo tri regiona jer niko s njom nije hteo u koaliciju a jedini mogući partner, radikalni nacionalisti i ekstremisti prošli su slabo.

Na trećini teritorije Češke danas i sutra održava se i prvi krug izbora za 27 od 81 senatora koliko ima u gornjem domu parlamenta, po većinskom izbornom sistemu a drugi krug, tamo gde nijedan od kandidata ne dobije preko 50 odsto glasova biće održan za nedelju dana.

Opozicija je u kampanji pred izbore ponovo uspela da se najmanje raspravlja o problemima za koje su nadležni regioni, kao što su škole, bolnice, putevi, podela sredstava iz fondova Evropske unije, nego da izbori budu ponovo referendum o politici koalicione vlade desnice i centra premijera Petra Fijale.

Finiš kampanje zasenile su, medjutim, katastrofalne poplave koje je ciklon Boris od prošlog petka izazvao obilnim padavinama u Centralnoj Evropi i češki politikolozi ne mogu da se slože kako će poplave uopšte uticati na izlaznost i ishod izbora i hoće li pomoći vlastima, koje su ovog puta brzo i efikasno reagovale, ili opoziciji.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: