Svet 0

20.09.2024.

14:55

Zelenski otkrio: Kraj rata od ovoga zavisi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas tokom posete predsednice Evropske komisije Ursule fon Lajen Kijevu da ukrajinski ''plan pobede'' u ratu protiv Rusije zavisi od brzih odluka koje saveznici donesu ove godine.

Izvor: Tanjug

Zelenski otkrio: Kraj rata od ovoga zavisi
EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Podeli:

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fon der Lajen rekao da Ukrajina planira da iskoristi predloženi zajam Evropske unije od više milijardi dolara za nabavku vazdušne odbrane, energije i oružja domaće proizvodnje.

On je istakao da je američki predsednik Džo Bajden ključna ličnost za ostvarivanje ''plana pobede'', o čemu će, kako je rekao Zelenski, dvojica lidera razgovarati kada se sastanu naredne nedelje u SAD, prenosi Rojters.

''Većina odluka iz plana zavisi upravo od njega (Bajdena). I od drugih saveznika, ali postoje određene tačke koje zavise od dobre volje i podrške Sjedinjenih Država", rekao je Zelenski.

On je redovno izveštavao o pripremi plana, ali je dao nekoliko naznaka o sadržaju, ukazujući samo na to da on ima za cilj da stvori uslove prihvatljive za Ukrajinu nakon više od dve i po godine rata u toj zemlji.

"Ceo plan je zasnovan na brzim odlukama naših partnera. Plan je zasnovan na odlukama koje bi trebalo da se dese od oktobra do decembra, a ne odlaganju ovih procesa", rekao je on na konferenciji za novinare zajedno sa Fon der Lajen.

Predsednica EK danas je doputovala u Kijev, gde će sa ukrajinskim zvaničnicima razgovarati o evropskoj podršci, spremnosti Ukrajine za odbranu tokom zime i napredak u vezi sa kreditima G7.

Fon der Lajen je juče u Briselu najavila da će EK dodatno izdvojiti oko 160 miliona evra za pomoć energetskom sistemu Ukrajine, što uključuje 60 miliona za humanitarne potrebe i 100 miliona za popravke i restauraciju. Ona je navela da će taj iznos biti obezbeđen od prihoda od zamrznute ruske imovine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: