Svet 0

20.09.2024.

14:09

Meksički predsednik optužuje SAD

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador danas je okrivio SAD za nagli porast nasilja narko-kartela koji teroriše severnu državu Sinaloa, gde je samo u protekloj nedelji poginulo najmanje 30 ljudi.

Izvor: Beta

Meksički predsednik optužuje SAD
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podeli:

Dve zaraćene frakcije kartela Sinaloa sukobile su se u glavnom gradu države Kulijakan u borbi za vlast. Naoružane bande ratuju između sebe, ali i sa snagama bezbednosti. Vlada je poslala vojsku da smiri situaciju, dok broj mrtvih i dalje raste.

Dok u gradu vojnici patroliraju ulicama, većina škola je otvorena, iako roditelji još uvek strahuju da šalju svoju decu u školu. Preduzeća se i dalje zatvaraju rano i malo ljudi izlazi na ulicu kada padne mrak.

Porast nasilja se očekivao nakon što je Hoakin Guzman Lopez, sin bivšeg vođe kartela Sinaloa Hoakina El Čapa Guzmana, sleteo u blizini El Pasa u Teksasu 25. jula malim avionom sa Ismaelom El Majom Zambadom.

Zambada je bio veteran kartela i vođa iz senke. Zambadin kartel decenijama širi nasilje i teror širom Meksika. Nakon hapšenja, on je u pismu koje je objavio njegov advokat rekao da ga je oteo mladi Guzman i protiv njegove volje odveo u SAD.

Tokom današnjeg obraćanja novinarima, Lopez Obrador je optužio američke vlasti da su odgovorne za eskalaciju nasilja upravo zbog hvatanja Zambade.

Tvrdio je da su američke vlasti "izvele tu operaciju" i da je ona "totalno nezakonita", dodajući da "ne može biti saradnje ako se donose jednostrane odluke" poput te. 

Meksički tužioci razmatraju podizanje optužnice za izdaju protiv onih koji su umešani u zaveru.

Iako je predsednik, koji bi trebalo da napusti funkciju krajem meseca, obećao da će njegov plan smanjiti kartelsko nasilje, sukobi i dalje muče Meksiko.

Karteli su u obračunima sve maštovitiji, postavljaju bombe pored puta, koriste oklopna vozila domaće proizvodnje, pa i dronove za bacanje bombi.


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: