Svet 27

20.09.2024.

18:04

Uživo Kraj rata?; Rasulo u Ukrajini; Vojnici se povlače

Danas je 940. dan rata u Ukrajni kome se kraj i ne nazire. Prema izveštajima s fronta, ruske trupe potkopavaju brane u oblasti Belgoroda kako bi zaustavile napredovanje Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: B92.net

Kraj rata?; Rasulo u Ukrajini; Vojnici se povlače
Profimedia

Podeli:

Istovremeno, zapadni saveznici Ukrajine najavljuju nove tranše vojne pomoći za Ukrajinu, dok predsednik Rusije Vladimir Putin objavljuje da je Rusija višestruko povećala proizvodnju veoma traženog naoružanja i poboljšala njegove karakteristike.

Iz Ratne mornarice potvrđuju da su nuklearne podmornice spremne da upotrebe najmoćnije i najrazornije oružje.

Borbe na svim frontovima su žestoke, a žrtve se broje stotinama.

Uživo

18:05

Zelenski: Drugi mirovni samit bi trebalo da stavi tačku na rat

Drugi mirovni samit, čije je održavanje planirano do kraja godine, trebalo bi da stavi tačku na rat koji je pokrenula Rusija, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Moramo da ojačamo Ukrajinu koliko god je to moguće da bismo organizovali drugi samit mira ove godine, koji bi mogao da stavi tačku na ovaj rat", naglasio je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Unian.

Predsednik Ukrajine je istakao da su svi u Evropi zainteresovani za mir.

"Mir nije zamrzavanje rata, nije bilo kakva manipulacija međunarodnim pravom", rekao je on.

18:01

Rasulo u Ukrajini: Sprema se čistka

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov namerava da smeni skoro sve svoje zamenike zbog neefikasnosti, prenose ukrajinski mediji.

Prethodno je objavljeno da je Umerov smenio dvojicu zamenika načelnika Glavne uprave ukrajinske obaveštajne službe na čijem čelu je Kirila Budanova, ali odluku nije usaglasio sa njim.
 

18:01

"Neophodno je hitno zaustaviti sukob"

Mađarski premijer Viktor Orban i italijanski vicepremijer Mateo Salvini složili su se da je neophodno hitno zaustaviti sukob u Ukrajini, saopštila je Salvinijeva stranka "Liga“.

16:32

Ukrajinski dronovi nadleću Zaporožje

Oružane snage Rusije svakodnevno beleže letove od šest do 62 ukrajinska drona u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Za četiri meseca zabeležena su 2.054 leta ukrajinskih bespilotnih letelica na tom području", rekao je on.

15:17

Granate zasule Odesu; Ima ranjenih

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Odesu oštećena je lučka infrastruktura i civilni brod sa zastavom Antigve, objavio je danas regionalni guverner Oleh Kiper na Telegramu.

Kako je naveo, u tom napadu ranjene su četiri osobe, preneo je Rojters.

Ukrajinske nacionalne novine (UNN) navode da se u Odesi oko 14.00 sati čula serija eksplozija i da su okružne vlasti pozvale stanovnike da ostanu u skloništima zbog opasnosti od raketnih udara.

Istovremeno, ukrajinsko vazduhoplovstvo je upozorilo na moguću upotrebu balističkog naoružanja sa juga, dodaje UNN.

14:49

Gori na frontu

14:30

Norveška povećala pomoć Ukrajini

Norveška će povećati za pet milijardi kruna (425 miliona evra) svoju civilnu pomoć Ukrajini ove godine i produžiti do 2030. svoj višegodišnji program podrške, podižući ga na 135 milijardi kruna, objavio je danas norveški premijer.

Ovih dodatnih pet milijardi kruna, dodaju se na 22 milijarde kruna već predviđenih za 2024. godinu za vojnu i civilnu pomoć Ukrajini i biće namenjeni za "velike potrebe u civilnom sektoru", rekao je premijer Jonas Gar Store novinarima.

On je to izjavio posle sastanka sa članovima parlamenta.

14:25

Gori ruski T-80

14:10

Ukrajina se povlači

Oružane snage Rusije samouvereno napreduju na kurahovskom pravcu u DNR, a ukrajinska vojska trpi značajne gubitke, izjavio je ministar odbrane Rusije Andrej Belousov.

On je uputio telegram i čestitao vojnim jedinicama koje su oslobodile Georgijevku u DNR.

"Danas samouvereno napredujete na kurahovskom pravcu. Usled vašeg profesionalnog delovanja, ukrajinske oružane formacije trpe značajne gubitke i povlače se dalje na Zapad. Vojne jedinice hrabro obavljaju svoju vojnu dužnost i rešavaju sve postavljene zadatke, približavajući našu pobedu", rekao je Belousov.

Georgijevku je oslobodila peta zasebna motorizovana brigada "Aleksandar Zaharčenko". Kako je istakao Belousov, vojnici brigade od prvog dana specijalne vojne operacije "hrabro i junački vode uporne borbe sa protivnikom na različitim pravcima, dosledno oslobađajući DNR od neonacista".

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je ruska vojska u proteklih nedelju dana oslobodila dva naseljena mesta – Georgijevku i Želano Pervo.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: