Svet 64

20.09.2024.

21:15

Uživo Kreću na Rusiju?; Cela država u "crvenom"; Odjekuju eksplozije

Danas je 940. dan rata u Ukrajni kome se kraj i ne nazire. Prema izveštajima s fronta, ruske trupe potkopavaju brane u oblasti Belgoroda kako bi zaustavile napredovanje Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: B92.net

Kreću na Rusiju?; Cela država u "crvenom"; Odjekuju eksplozije
Shutterstock/zef art

Podeli:

Istovremeno, zapadni saveznici Ukrajine najavljuju nove tranše vojne pomoći za Ukrajinu, dok predsednik Rusije Vladimir Putin objavljuje da je Rusija višestruko povećala proizvodnju veoma traženog naoružanja i poboljšala njegove karakteristike.

Iz Ratne mornarice potvrđuju da su nuklearne podmornice spremne da upotrebe najmoćnije i najrazornije oružje.

Borbe na svim frontovima su žestoke, a žrtve se broje stotinama.

Uživo

21:14

Cela država u "crvenom"

Na gotovo čitavoj teritoriji Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost.
 

20:06

Eksplozija u Dnjepropetrovsku

Snažna eksplozija dogodila se u petak u Dnjepropetrovsku na istoku Ukrajine, prenelo je ukrajinsko izdanje Strana.ua.

"Lokalna javnost izveštava o snažnoj eksploziji u Dnjepru (Dnjepropetrovsk – prim. aut.)", navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu publikacije.

Prema onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva digitalne transformacije, upozorenje o vazdušnom napadu od 20.27 po moskovskom vremenu zvuči u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i u Odeskoj, Nikolajevskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti.

19:21

Haris potvrdila sastanak sa Zelenskim

Potpredsednica SAD Kamala Haris potvrdila je danas da će sledeće nedelje imati sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ona je je na platformi Iks navela da će to biti njen sedmi susret sa ukrajinskim liderom.

"Predsednik Džozef Bajden i ja smo jasno stavili do znanja da je naša posvećenost ukrajinskom narodu koji se bori za svoju slobodu nepokolebljiva", istakla je Haris.

19:04

Smena u ukrajinskoj vojsci

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov smenio je dvojicu zamenika načelnika Spoljne obaveštajne službe Ukrajine (GUR) Viktora Zajceva i Igora Ostapenka, preneo je danas ukrajinski portal Babel, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih struktura.

Kako navodi portal, Zajcev i Ostapenko su pritvoreni, a zatim pušteni pre oko nedelju dana. Obojica su saradnici bivšeg ministra odbrane, a sada ambasadora u Sloveniji Andrija Tarana. Ovlašćenje za razrešenje zamenika načelnika Službe državne bezbednosti ima ministar odbrane, koji odgovara predsedniku.

Prema saznanjima portala Babel, smena nije dogovorena sa načelnikom GUR-a Kirilom Budanovim, koji nije konsultovan po tom pitanju.

18:34

Napašće Rusiju?

Sjedinjene Države i Velika Britanija nameravaju da daju dozvolu Ukrajini da koristi zapadno oružje za udare u dubinu ruske teritorije tajno u narednih nekoliko nedelja, javlja radio LBC.

"Velika Britanija i SAD nameravaju da daju saglasnost tajno, promena stava biće potvrđena tek posle udara prvih raketa", navodi radio.

Konačna odluka bi mogla da bude doneta na marginama Generalne skupštine UN naredne nedelje.
 

18:34

Nemačka planira da Ukrajini da još 400 miliona evra vojne pomoći

Nemačka vlada namerava da ove godine izdvoji dodatnih 400 miliona evra za vojnu podršku Ukrajini, navodi se u pismu Ministarstva finansija odboru za budžet Bundestaga.

"Nemačka vlada planira da u kratkom roku izdvoji dodatnih 400 miliona evra za vojnu podršku Ukrajini", navodi se u pismu, prenosi Handelsblat.

Državni sekretar za finansije Florijan Tonkar, koji je potpisao pismo, ukazao je na opasnost da "Ukrajina pretrpi poraz u odbrambenoj kampanji bez značajno povećane materijalne podrške".

Planirano je da se novac potroši na kupovinu vojne opreme i mehanizacije za ukrajinsku vojsku, posebno opreme za PVO, dronova i zaštitne opreme.

Prema podacima Federalnog ministarstva finansija, za podršku Ukrajini do kraja godine potrebno je još oko 1,42 milijarde evra. To je 397 miliona evra više od onog što je predviđeno budžetom i zato je neophodno odobrenje Bundestaga. Nemačka vlada je u četvrtak objavila novi paket pomoći Ukrajini.

18:05

Zelenski: Drugi mirovni samit bi trebalo da stavi tačku na rat

Drugi mirovni samit, čije je održavanje planirano do kraja godine, trebalo bi da stavi tačku na rat koji je pokrenula Rusija, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Moramo da ojačamo Ukrajinu koliko god je to moguće da bismo organizovali drugi samit mira ove godine, koji bi mogao da stavi tačku na ovaj rat", naglasio je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Unian.

Predsednik Ukrajine je istakao da su svi u Evropi zainteresovani za mir.

"Mir nije zamrzavanje rata, nije bilo kakva manipulacija međunarodnim pravom", rekao je on.

18:01

Rasulo u Ukrajini: Sprema se čistka

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov namerava da smeni skoro sve svoje zamenike zbog neefikasnosti, prenose ukrajinski mediji.

Prethodno je objavljeno da je Umerov smenio dvojicu zamenika načelnika Glavne uprave ukrajinske obaveštajne službe na čijem čelu je Kirila Budanova, ali odluku nije usaglasio sa njim.
 

18:01

"Neophodno je hitno zaustaviti sukob"

Mađarski premijer Viktor Orban i italijanski vicepremijer Mateo Salvini složili su se da je neophodno hitno zaustaviti sukob u Ukrajini, saopštila je Salvinijeva stranka "Liga“.

16:32

Ukrajinski dronovi nadleću Zaporožje

Oružane snage Rusije svakodnevno beleže letove od šest do 62 ukrajinska drona u području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Za četiri meseca zabeležena su 2.054 leta ukrajinskih bespilotnih letelica na tom području", rekao je on.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: