Svet 1

20.09.2024.

16:29

Uživo Totalna eskalacija: Alarm odjekuje Izraelom – stotine lansiranih raketa

Izraelski borbeni avioni gađali su sinoć ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, pogodivši nekoliko stotina raketnih bacača na kojima je bilo oko 1.000 lansirnih cevi, saopštila je vojska.

Izvor: B92.net

Totalna eskalacija: Alarm odjekuje Izraelom – stotine lansiranih raketa
Profimedia

Podeli:

Sve najnovije vesti o sukobu Izraela i Hezbolaha pratite na blogu UŽIVO

Uživo

16:26

Ministarstvo zdravlja Libana: Najmanje troje mrtvih i 17 ranjenih u izraelskom napadu

U današnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijene su najmanje tri osobe, a 17 ih je ranjeno, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, prenosi AP.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

U napadu su pogođene lokacije u blizini ključnih objekata koje koristi Hezbolah, prenela je britanska agencija pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore u Libanu.

Meta je bio komandant operacija Hezbolaha Ibrahim Akil, naveli su isti izvori, dodajući da je njegova sudbina nepoznata. I izraelski vojni radio Galei ID navodi da je meta izraelskog vazdušnog napada na Bejrut bio viši komandant šiitskog pokreta Hezbolah. Radio stanica ne precizira na koga je tačno bio usmeren napad.

Fotografije i video snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju teška oštećenja na mestu udara i spaljene automobile.

Današnji udar je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada u kojem su pejdžeri i toki-vokiji članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

14:07

Hezbolah je lansirao 140 raketa na sever Izraela samo dan nakon što je vođa militantne grupe Hasan Nasralah najavio osvetu za seriju eksplozija u Libanu u poslednja tri dana.

13:57

Rojters: U baterijama voki-tokija koji su detonirali u Libanu sakriveni eksplozivi

U baterijama voki-tokija koji su eksplodirali u Libanu u sredu, ubivši najmanje 25 osoba, nalazilo se visoko eksplozivno jedinjenje poznato kao PETN, rekao je za Rojters libanski izvor upoznat sa komponentama uređaja.

''Bilo bi teško ubaciti eksplozivnu napravu u glavni odeljak voki-tokija, jer je njegova elektronika čvrsto spakovana, pa je veća verovatnoća da je bio u odvojivoj bateriji'', rekao je Enomoto japanskoj televiziji Fudži.

Drugi libanski izvor je za britansku agenciju rekao da je do eksplozija došlo čak i u slučajevima kada je baterija bila odvojena od ostatka uređaja.

Libanski bezbednosni izvor je ranije rekao Rojtersu da su u uređaje bili ugrađeni eksplozivi koji je teško otkriti, dok je odvojeni izvor naveo u novim pejdžerima bilo sakriveno do tri grama eksploziva, mesecima pre eksplozija.

13:41

Liban ispalio baražnu paljbu raketa

Iz Libana je ispaljena baraža raketa na severni Izrael, saopštila je izraelska vojska.

Alarmi su aktivirani na severu.

13:16

U izraelskom napadu ubijen Hezbolahov militant

Militant iz oružane grupe iračkih brigada Hezbolah ubijen je danas u napadu na proiranske frakcije u Siriji, rekao je član grupe, okrivljujući Izrael za napad.

Ratni posmatrač Sirijske opservatorije za ljudska prava rekao je da je ubijen pripadnik brigade Hezbolaha, ali nije mogao da potvrdi sam napad, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Monitor sa sedištem u Velikoj Britaniji, koji se oslanja na mrežu izvora na terenu u Siriji, rekao je da je izgorelo vozilo člana pronađeno oko 10 kilometara od aerodroma u Damasku.

AFP prenosi da je pripadnik brigade Hezbolaha rekao da je izraelski udar pogodio jednu od prostorija grupe, ubivši Abu Haidara al-Kafadžija, visokog člana grupe. U napadu je navodno povređen još jedan član.

Opservatorija je saopštila da se napad dogodio oko pet kilometara od Sajeda Zejnaba, na periferiji sirijske prestonice.

Njegov direktor Rami Abdel Rahman rekao je da je militant ubijen, ali još nije identifikovan, a da je u zoru u blizini ciljane lokacije pronađeno izgorelo vozilo.

13:15

12:11

Najmanje 14 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima u Gazi

Najmanje 14 Palestinaca ubijeno je danas u tenkovskim i vazdušnim napadima izraelskih snaga na severne i centralne oblasti pojasa Gaze, saopštili su lekari, dok su tenkovi napredovali dalje ka severozapadu Rafe, u blizini granice sa Egiptom, na jugu Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su izraelski tenkovi granatirali  izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Gaze i da je tada poginulo osam ljudi, a nekoliko je ranjeno. Šestoro je poginulo u vazdušnom napadu na jednu kuću.

U južnom gradu Rafi, gde izraelska vojska dejstvuje od maja, tenkovi su napredovali dalje ka severozapadnom području uz podršku aviona, rekli su stanovnici.

Oni su takođe prijavili eksplozije u istočnim delovima grada, gde su izraelske snage uništile nekoliko kuća, navode stanovnici i mediji Hamasa.

11:22

Blinken o situaciji na Bliskom istoku

"Imali smo produktivan sastanak sa Italijom, Nemačkom, Francuskom i Britanijom", naveo je on.

Američki državni sekretar Antoni Blinken podelio je nove informacije o razgovorima o Bliskom istoku koje je juče organizovala Francuska.

"Produktivan sastanak sa zvaničnicima Italije, Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Razgovarali smo o važnosti postizanja primirja u Gazi, kontinuiranoj podršci Ukrajini i odlučnoj akciji prema Iranu. Jedinstveni smo u našoj posvećenosti ovim ključnim pitanjima", napisao je Blinken na mreži Iks.

11:22

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: