Svet 1

19.09.2024.

19:01

Šta krije sastanak Zelenskog i Trampa: Pobednička strategija na pomolu?

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je u sredu da će se "verovatno" sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, koji će sledeće nedelje boraviti u SAD.

Izvor: Klix.ba

Šta krije sastanak Zelenskog i Trampa: Pobednička strategija na pomolu?
Profimedia

Podeli:

Zelenski planira da se obrati sednici Saveta bezbednosti UN o ratu Rusije u njegovoj zemlji.

"Verovatno, da", odgovorio je Tramp na pitanje novinara da li će se sastati sa ukrajinskim liderom. Zelenski je u avgustu rekao da želi da predstavi mirovni plan predsedniku SAD Džou Bajdenu, Kamali Haris i Trampu. Tramp i Zelenski nisu razgovarali od bivšeg mandata bivšeg predsednika.

Ukrajinski predsednik je rekao da njegov tzv. "Plan pobede" ima za cilj da donese mir Ukrajini, istovremeno održavajući zemlju jakom i izbegavajući bilo kakav "zamrznuti konflikt" koji je sada okončan posle mnogo konsultacija.

 

Više  o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Obećao je da će Bajdenu predstaviti svoj plan, verovatno sledeće nedelje kada bude u SAD.

Svakodnevno izveštavajući o pripremi plana, Zelenski je dao nekoliko nagoveštaja o njegovom sadržaju, ukazujući samo na to da on ima za cilj stvaranje uslova prihvatljivih za Ukrajinu, koja je sada u ratu sa Rusijom više od dve i po godine.

Bajdenova administracija i dalje nije ubeđena da bi Ukrajini trebalo dati ovlašćenje da lansira rakete dugog dometa dublje u Rusiju, a američki zvaničnici kažu da traže detaljnije informacije o tome kako bi Kijev koristio oružje i kako se ono uklapa u širu strategiju rata, objavio je u sredu Asošiejted pres.

Američki zvaničnici rekli su da su tražili od Ukrajine da jasnije navede svoje borbene ciljeve.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: