Svet 2

19.09.2024.

20:53

"Putin predvodi opasan režim, a to bi bila opasna eskalacija"

Lider britanske Reformističke partije Najdžel Faraž je upozorio da bi dozvola Kijevu da koristi zapadno oružje za napade na teritoriji Ruske Federacije dovelo do ''opasne eksalacije'', preneo je danas Politiko.

Izvor: Tanjug

"Putin predvodi opasan režim, a to bi bila opasna eskalacija"
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

''Da li treba da podržimo Ukrajinu? Da. Da li želimo da naše rakete dugog dometa ispaljuju duboko u Rusiji? Zabrinut sam da je to nivo opasne eskalacije", rekao je on za radio LBC.

On je istakao da ruski predsednik Vladimir Putin predvodi ''veoma neprijatan i opasan režim'' i da Zapad ne treba da poklekne pred ''pretnjama'' ruskog lidera.

Faraž je izrazio zabrinutost zbog ratnog raspoloženja sa obe strane Atlantika i pozvao na uzdržanost. Kao posebno zabrinjavajući, Faraž je istakao stav bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je nedavno pozvao na ukrajinsko članstvo u NATO-u i lobirao kod najviših republikanskih zvaničnika SAD da podrže Kijev.

Džonson i pet bivših ministara odbrane ovog vikenda pozvali su Ujedinjeno Kraljevstvo da dozvoli Ukrajini da koristi rakete dugog dometa na teritoriji Rusije bez odobrenja SAD. Faraž je ranije tvrdio da je ''neprekidno širenje NATO-a i Evropske unije na istok" isprovociralo Putina da pokrene rat u Ukrajini 2022, što je Džonson kritikovao kao ''neistorijsku glupost i propagandu Kremlja".

Zapadni saveznici Ukrajine, predvođeni SAD, razmatraju zahtev Kijeva da dozvole upotrebu njihovog oružja na tlu Ruske Federacije, iako je Kremlj upozorio na posledice takve odluke.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: