Svet 6

18.03.2024.

14:00

Partizani zadiru sve dublje u Rusiju; Imaju samo jedan cilj...

Tri ekstremno desničarske grupe – Legija slobode Rusije, Ruske dobrovoljačke snage i Sibirski bataljon – izvršile su preko noći 12. marta invaziju na Kursku i Belgorodsku oblast na jugozapadu Rusije.

Izvor: Avaz.ba

Partizani zadiru sve dublje u Rusiju; Imaju samo jedan cilj...
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Legija slobode Rusije izgubila je tenk T-62, koji je prešao preko mine na granici u selo Tetkino u Kurskoj oblasti, ali je ipak uspeo da istera rusku policiju i paravojne grupe iz grada.

Zajedno sa još dve grupe, legija je uspela da zauzme Kozinku u Belgorodskoj oblasti, primoravši lokalne ruske vlasti da pozovu na evakuaciju civila.

Upadi su u skladu sa onim što je Pjotr Zohovski, analitičar poljskog Centra za istočne studije, opisao prošle godine kao "subverzivne, psihološke operacije" ruskih dobrovoljačkih snaga na ukrajinskoj strani, koje od početka sprovode aktivnosti sa ukrajinske teritorije.

Njihov cilj nije da zauzmu teritoriju, već da osramote i delegitimišu ruskog predsednika Vladimira Putina. Nije slučajno što su najnoviji upadi dostigli vrhunac oko 17. marta, kada su i u Rusiji održani lažni izbori, piše Forbs.

"Čak i ako ove operacije imaju mali vojni značaj, one otkrivaju slabosti ruskih snaga, čiji je zadatak da štite granicu, kao i njihovu ograničenu sposobnost da brzo reaguju na ovakve incidente", prokomentarisao je analitičar.

Snage Kremlja se prostiru na stotinama kilometara linije fronta i pokušavaju da održe u životu uglavnom neuspelu ofanzivu na jugu i istoku Ukrajine, što znači da vlasti u Moskvi do sada nisu bile voljne da menjaju formacije i prebacuju ih u Belgorod i Kursk. 

"Rusija koristi regrute da brani svoju granicu", kažu u Institutu za proučavanje rata u Vašingtonu. Oni ocenjuju da je to verovatno "zbog nespremnosti Rusije da prebaci snage sa drugih delova fronta u Ukrajini".

Moskva navodno računa na to da šačica nedovoljno obučenih lokalnih trupa može pružiti dovoljno jak otpor dobrovoljačkim grupama. Ove grupe nisu naročito velike, svaka ima svega nekoliko stotina ljudi, i nedostaje im duboka logistička podrška jer svoje aktivnosti sprovode odvojeno od ukrajinskih oružanih snaga.

Umesto toga, oni odgovaraju, vrlo slabo, obaveštajnoj upravi u Kijevu. Nejasno je da li će se takva opklada Kremlju isplatiti.

Ukrajinski Centar za odbrambene strategije kaže da su u nedelju lokalne ruske snage uspele da blokiraju dalje napredovanje proukrajinskih dobrovoljaca severno od Kozinke. Međutim, u isto vreme, dobrovoljci su upali u Gorkovskij, zapadno od Kozinke.

Kijev, kao i Moskva, ne posvećuje previše resursa graničnim operacijama. Sve što ovi Rusi postižu, postižu samoinicijativno i uz minimalnu podršku vlasti. Ipak, obaveštajna uprava je impresionirana dubinom i izdržljivošću najnovijih upada.

"Nema sumnje da su krenuli. Pokušaćemo da im pomognemo koliko možemo", rekao je u subotu šef ukrajinske Obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Moguće je da Obaveštajna uprava pomaže u koordinaciji vazdušne podrške vojske za dobrovoljačke napade. Ruska protivvazdušna odbrana je u nedelju, kako se izveštava, oborila jurišni helikopter ukrajinske vojske hind u oblasti Suni, na ukrajinskoj strani granice u blizini Kozinke.
 


 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: