Svet 0

19.09.2024.

17:19

Tesna trka između rivala: Tramp i Kamala izjednačeni?

Potpredsednica Kamala Haris i bivši predsednik Donald Tramp ostaju izjednačeni sedam nedelja pre predsedničkih izbora 5. novembra, prema novim anketama objavljenim u četvrtak koje takođe ukazuju na tesnu trku u ključnoj državi Pensilvaniji.

Izvor: Jutarnji.hr

Tesna trka između rivala: Tramp i Kamala izjednačeni?
Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel

Podeli:

U nacionalnoj anketi, Haris i Tramp su izjednačeni sa 47 odsto birača.

Istraživanje je sprovedeno na 2.437 ispitanika od 11. do 16. septembra za Njujork Tajms, Filadelfija Inkvajer i Sijena Koledž. Margina greške je 3 procentna poena.

U Pensilvaniji, jednoj od sedam ključnih sving država, Haris je zadržala prednost od četiri procentna poena i vodi 50 prema 46 procenata, sa marginom greške od 3,8, prema anketi Tajmsa.

Odvojena anketa za Vašington post ukazala je na tesnu trku u toj državi, koja bi mogla da odredi ishod skupštine, zajedno sa Arizonom, Džordžijom, Mičigenom, Nevadom, Severnom Karolinom i Viskonsinom.

1.003 ispitanika u Pensilvaniji glasalo je 48 odsto za Harisovu i 47 odsto za Trampa, uz marginu greške od 3,6 poena.

Većina ispitanika izjavila je za Post da su "izuzetno motivisani" da glasaju i da im je očuvanje američke demokratije "izuzetno važno".

Ali oni su podeljeni u pogledu kandidata koji bi najbolje zaštitio nacionalne slobode, sa 48 odsto glasova za Harisovu i 45 odsto za Trampa. Anketa NIT/Inkvajer/Sijena takođe je pokazala da je američka demokratija važno pitanje za glasače, zajedno sa ekonomijom, abortusom i imigracijom.

Podrška za dva kandidata je približno jednaka. Anketa Ipsosa za Rojters prošle nedelje pokazala je prednost Harisove od pet procentnih poena, pri čemu ju je podržavalo 47 odsto ispitanika, a Trampa 42 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: