Svet 0

19.09.2024.

19:46

Preuzeli su kontrolu, totalno

Talibanska administracija kontroliše 39 avganistanskih ambasada i konzulata širom sveta tri godine nakon što je preuzela kontrolu nad zemljom, saopštio je danas vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Amir Kan Mutaki.

Izvor: Tanjug

Preuzeli su kontrolu, totalno
EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Podeli:

"Trideset devet ambasada i diplomatskih predstavništava su potčinjeni centralnoj vlasti, odnosno Ministarstvu spoljnih poslova", rekao je on na konferenciji za novinare u Kabulu.

Dodao je da je njegovo ministarstvo prošle godine poslalo desetine diplomata u 11 zemalja, uključujući Tursku, Rusiju, Iran i Pakistan, prenosi Rojters. Mutaki je rekao da će Avganistan ove sedmice poslati novog ambasadora u Uzbekistan i da očekuje da će Rusija "uskoro" ukloniti talibane sa svoje liste terorističkih organizacija.

U julu su talibani rekli da prekidaju veze sa najmanje 14 avganistanskih diplomatskih misija, dodajući da neće poštovati pasoše i vize koje izdaju te ambasade, uglavnom sa sedištem u Evropi. Nijedna međunarodna vlada nije zvanično priznala talibansku administraciju, iako su Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati zvanično prihvatili njene ambasadore u svojim prestonicama, prenosi Rojters.

Mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, navele su da će put ka bilo kakvom formalnom priznanju talibana biti blokiran sve dok ne promene kurs o pravima žena i ponovo otvore srednje škole i univerzitete za devojke i žene i dozvole im punu slobodu kretanja.

Talibani tvrde da poštuju prava u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona i da ograničenja njihovog bankarskog sektora i nedostatak priznavanja ometaju njihovu ekonomiju.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: