Svet 0

19.09.2024.

15:51

Optužili su ih: "Zabrinjavajuće je. Rat se širi"

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan optužio je danas Izrael da hoće da "proširi rat na Liban" posle talasa eksplozija mobilnim uređajima za šta je osumnjičen Izrael.

Izvor: Beta

Optužili su ih: "Zabrinjavajuće je. Rat se širi"
Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Podeli:

"Konstatujemo da je Izrael počeo da jača napade na Liban, etapa po etapu", rekao je ministar u intervjuu za javnu televiziju TRT. 

"Eskalacija u regionu je zabrinjavajuća. Stigli smo do tačke u kojoj naspram tih sve provokantnijih operacija Iran, Hezbolah i njihovi bliski elementi nemaju drugi izbor nego da reaguju", upozorio je turski ministar.

Ministar koji je bio juče u Amanu upozorio je da Jordan ne namerava da ostane skrštenih ruku naspram zraelskog "svršenog čina", što je, kako je rekao, takođe alarmantno. 

"Postoji rizik od rata u koji bi bili uključeni Jordan, Egipat i ceo region", ocenio je on, i pozvao međunarodnu zajednicu da to prekine pre nego što bude prekasno.

"Fanatična vlada Izraela nastavlja strategiju čiji cilj je da eliminiše sve pretnje. To ludilo ne škodi samo Palestincima, već takođe stavlja hipoteku na budućnost Izraelaca" dodao je on. 

Fidan koji je bivši šef močne turske obaveštajne službe MIT, takođe je rekao da je aktiviranje na daljinu eksplozije komunikacionih aparata, pejdžera i toki-vokija, na "metoda koju često koriste obaveštajne službe".

Dodao je da je razlika ovde što se to događa u velikom obimu, i što se Izrael uvukao u firme koje kupuju za Hezbolah, zahvaljujući obaveštajnim podacima koje dobija od pojedinaca i tehničkim putem.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: