Svet 0

19.09.2024.

15:09

Napadnut avion: Teroristički napad?

Avion koji je Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (UN World Food Programme) koristio za humanitarni rad oštećen u napadu islamista u Bamaku, u Maliju, saopštila je južnoafrička avio-kompanija.

Izvor: Beta

Napadnut avion: Teroristički napad?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Kompanija "Nešenel ervejz korporejšn" (National Airways Corporation – NAC) saopštila je da se avion "našao na udaru terorističkog napada" u utorak, dok je bio na zemlji, kada su islamisti napali vojni logor i aerodrom u Bamaku. Vojnici Malija su porazili napadače posle obračuna u kojem je poginulo nekoliko vojnika, saopštile su vlasti.

Rečeno je da nije povređen niko iz Svetskog programa i da posada aviona i osoblje nisu bili na mestu napada.

Grupa JNIM, povezana s Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad.

Na snimcima koje su pripadnici te grupe objavili na svom veb-sajtu, vide se napadači koji pale avion. Oni potvrđuju da su naneli "veliku ljudsku i materijalnu štetu".

Najmanje 15 napadača je zarobljeno, izjavio je jedan bezbednosni zvaničnik.

NAC je saopštila da je "tragično" to što je njihov avion "oštećen u jednoj afričkoj zemlji prilikom humanitarnog rada za građane Malija, a pod pokroviteljstvom, odobrenjem, oznakom i zastavom Svetskog programa za hranu".

Mali se, zajedno sa svojim susedima Burkinom Faso i Nigerom, više od deset godina bori s oružanim grupama, uključujući neke od saveznika Al Kaide i Islamske države.

Posle vojnih udara u sve tri zemlje poslednjih godina, vladajuće hunte su proterale francuske snage i pomoć tražile od ruskih plaćenika.

Dok raste broj napada u centralnom i severnom delu Malija, napadi u glavnom gradu su retki.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: