Svet 1

19.09.2024.

15:25

Ključno pitanje: Zašto sada?

Nakon što je izvedena, po svemu sudeći, pomno isplanirana operacija napada na Hezbolah eksplozijom više hiljada pejdžera, postavlja se pitanje – zašto sada?

Izvor: Vašington post, N1 Zagreb

Ključno pitanje: Zašto sada?
Tanjug/AP Photo

Podeli:

Izrael nije preuzeo odgovornost za napade, niti je obavestio SAD o detaljima pre nego što su se napadi dogodili, ali su to Vašingtonu rekli naknadno putem obaveštajnih kanala, navode dvojica američkih zvaničnika za Vašington Post.

Analizirajući ove napade, taj američki list navodi da je jedno pitanje ključno, a to je – zašto sada? Navodi se da većš duže vreme traju previranja u izraelskoj vladi, a istovremeno SAD pokušavaju da sprečiti širi sukob na Bliskom istoku, te se sada i stručnjaci i zvaničnici pitaju zašto je ovaj trenutak odabran za napad i što se time poručuje Libanu.

Oded Eilam, bivši viši operativac Mosada koji je nadgledao međunarodne protivterorističke operacije, navodi da nedostatak veće vojne akcije Izraela u satima nakon prvih eksplozija sugeriše da “trenutak nije bio optimalan”.

Ako stoji iza napada, kako je tačno izveo operaciju i je li ona uopšte, ostaje nejasno. Savetnik izraelske vojne obaveštajne uprave i bivši viši zapovednik u Šin Betu, unutrašnjoj bezbednosnoj službi Izraela, procenio je da su agenti možda preuzeli kontrolu nad olancem snabdevanja pejdžera, ispraznili sadržaj uređaja i napunili ih malim količinama eksploziva.

Nakon toga, postojao je mali vremenski okvir u kojem se moglo delovati. “Nivo sumnje je visoka i dovoljno je da samo jedan pejdžer slučajno eksplodira da bi cela operacija propada”, pojasnio je on.

I drugi izraelski obaveštajni zvaničnici dele takav stav, dodajući da se ovakve operacije pripremaju obično mesecima – ako ne i godinama te imaju vrlo kratak vek trajanja u trenutku nakon što se pokrenu.

Susedne arapske države su takođe uzdrmane najnovijom provokacijom. Jedan reagionalni zvaničnik rekao je da je situacija već bila blizu eskalacije. “Ovo je bilo veliko kockanje Izraela.”

Arapske bezbednosne službe nagađale su da je Hezbolah otkrio problem u pejdžerima i da je stoga Izrael bio prisiljen da ih detonira. U suprotnom, trenutak napada nema nikakvog smisla, reklo je nekoliko zvaničnika.

“Čak i da su hteli da pošalju poruku, zašto sada? Hezbolah će reagovati. Zašto to činite ako ste zaista zainteresovani za sprčavanje šireg rata?”, pita se drugi zvaničnik regionalne bezbednosti.

Bivši šef Mosada Deni jatom kazao je da su eksplozivne naprave trebale da izazovu stres, paniku i šok unutar Hezbolaha i da demonstriraju sposobnost Izraela da probije čak i najsigurnije komunikacione linije grupe. “To je operacija koja bi mogla započeti odlučniji rat u Libanu.”

Ali, domaća politička pozadina operacije takođe je pokrenula pitanja o vremenu napada i njegovom širem strateškom značaju.

Prošla sedmica bila je turbulentna za izraelsku vladu, jer su se pojavili izveštaji da Netanijahu želi da  zameni Galanta nakon meseci previranja oko ratne strategije. Galant je javno nagovarao Netanijahua da pristane na primirje u Gazi, što bi vojsci omogućilo da svoju punu pažnju usmeri na Liban.

“Teško je znati da li je toliko nesmotren da bi otpustio svog ministra odbrane ako je znao da se Izrael spremao za tako visokorizičnu operaciju ili je sama operacija izvedena u poslednji trenutak”, istakao je Mihael Horowic, voditelj obaveštajne službe u kompaniji „Le Beck International“ zaduženu za  savetovanje o riziku.

Kakve god bile početne namere Izraela pre pokretanja napada, vlada će se sada suočiti sa rastućim domaćim pritiskom da iskoristi zamah i udari na Hezbolah dok je ranjiv, veruju analitičari.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: