Svet 0

19.09.2024.

13:26

Tokom akcije policija ubila dva muškarca

Policija je ubila dvojicu muškaraca tokom noćne operacije na francuskoj teritoriji Nove Kaledonije, u nemirima izazvanim planovima Pariza da uvede izbornu reformu kojoj se protivi domorodački narod Kanaka.

Izvor: Tanjug

Tokom akcije policija ubila dva muškarca
EPA-EFE/MOHHAMED BADRA

Podeli:

Incident se dogodio u Sent Luisu, uporištu pokreta za nezavisnost južno od Numee, dok je policija tragala za desetak ljudi osumnjičenih za umešanost u oružanu pljačku i napade na snage bezbednosti, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Policija je počela da puca nakon što je grupa naoružanih osoba zapretila snagama bezbednosti, navedeno je. Politička stranka koja se bori za nezavisnost Nove Kaledonije FLNKS, navela je da su dvojica ubijenih pripadnici Kanaka.

Ubistva su povećala broj poginulih na pacifičkom ostrvu na 13, od početka krize izazvane reformom glasanja koja je suspendovana u junu. Taj domorodački narod strahuje da bi reformom njihov glas "izgubio na snazi" i da bi na taj način bio otežan prolazak bilo kojeg budućeg referenduma o nezavisnosti, dok Pariz smatra da je reforma potrebna za unapređenje demokratije.

U junu je predsednik Emanuel Makron suspendovao plan reformi, ali nasilja i dalje ima na toj teritoriji, koja je najveći proizvođač nikla.

Pročitajte još:


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: