Svet 11

19.09.2024.

13:56

Moskva je pobesnela

Artiljerijske granate koje su prodavali indijski proizvođači oružja evropski kupci su preusmeravali u Ukrajinu, a Nju Delhi nije intervenisao kako bi zaustavio trgovinu uprkos protestu Moskve, piše Rojtrers.

Izvor: Index.hr

Moskva je pobesnela
Profimedia

Podeli:

Ta agencija se pozvala na potvrdu koju  je dobia od jedanaest indijskih i evropskih zvaničnika vlade i odbrambene industrije.

Prenos municije za odbranu Ukrajine odvijao se više od godinu dana, prema izvorima i podacima carine, iako indijski propisi o izvozu oružja ograničavaju takve zloupotrebe i trebalo bi da dovedu do prekida buduće prodaje.

Kremlj je pokrenuo to pitanje u najmanje dva navrata, uključujući i tokom nedavnog sastanka ruskog ministra spoljnih poslova i i njegovog indijskog kolege, rekla su tri indijska zvaničnika.

Dva izvora iz indijske vlade i dva izvora iz odbrambene industrije rekli su za Rojters da je zvanični Nju Delhi proizveo samo vrlo malu količinu municije koju koristi Ukrajina, a jedan zvaničnik procenjuje da je to manje od 1% ukupnog oružja koje je Kijev uvezao od rata.

Među evropskim zemljama koje šalju indijsku municiju u Ukrajinu su Italija i Češka, koja predvodi inicijativu za snabdevanje Kijeva artiljerijskim granatama van EU, prema španskom i visokom indijskom zvaničniku, kao i bivšem izvršnom direktoru  “Jantra India“, državnoj kompaniji čija municija se koristi u Ukrajini.

Nekoliko indijskih zvaničnika reklo je Rojtersu da državni vrh pak nije poduzeo ništa da priguši prodaju evropskim zemljama.

Rusija, koja proizvodi više od 60% oružja kojeg uvozi Indija, je važan partner Indije, a kao primer se navodi da je u julu Modi odabrao Moskvu za svoje prvo bilateralno međunarodno putovanje otkako je izabran za treći mandat.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: