Svet 0

19.09.2024.

12:40

Dobili su dva uslova od moćne sile; "Imamo dva uslova za kraljevstvo zločina..."

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman kaže da njegova zemlja još uvek neće normalizovat veze s Izraelom.

Izvor: Klix.ba

Dobili su dva uslova od moćne sile; "Imamo dva uslova za kraljevstvo zločina..."
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, File

Podeli:

"Ponavljamo odbacivanje i snažnu osudu kraljevstva zločina izraelskih okupacijskih vlasti nad palestinskim narodom", rekao je prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Dodao je da eventualna normalizacija može doći samo pod dva uslova.

"Kraljevstvo neće prestati sa svojim neumornim naporima da uspostavi nezavisnu palestinsku državu, te da će učiniti istočni Jerusalim glavnim gradom, i potvrđujemo da kraljevstvo neće uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom bez toga", dodao je Salman.

Sporazumi o normalizaciji koje je 2020. godine sklopio tadašnji američki predsednik Donald Tramp između Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata okončali su dugogodišnji arapski konsenzus da ne bi trebalo biti normalizacije bez nezavisne palestinske države i bacili središte pažnje na njihovog moćnijeg suseda Saudijsku Arabiju.

Još ranije ovog meseca, američki državni sekretar Entoni Blinken verovao je u brzo uspostavljanje veza sa Arabijom kao potencijalnu dividendu za Izrael od sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca za Gazu.

Blinken je tokom poseta Haitiju 6. septembra rekao da se još uvek nada da će zapečatiti sporazum o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije pre nego što predsednik Džo Bajden odstupi s vlasti u januaru.

"Mislim da ako uspemo da postignemo prekid vatre u Gazi, ostaje prilika kroz ravnotežu ove administracije da krenemo napred u normalizaciji", rekao je američki prvi diplomata.

Sjedinjene Američke Države su pripremile bezbednosni  paket koji će ponuditi Saudijskoj Arabiji ako normalizuje odnose sa Izraelom, rekao je Blinken ranije ove godine, dok SAD traže podsticaje za Izrael da podrži palestinsku državu.

Kao deo bilo kakvog dogovora, očekuje se da će Rijad insistirati na putu ka državnosti za Palestince, kao i na sigurnosnim garancijama Vašingtona u stilu savezništva.

Međutim, radikalno desna izraelska vlada premijera Benjamina Netanijahua i dalje se nepomirljivo protivi palestinskoj državnosti.

S druge strane, veliki broj civilnih žrtava izazvan napadom Izraela na Gazu i ogromno razaranje na palestinskoj teritoriji stvorili su ogroman pritisak na Saudijsku Arabiju da se suzdrži od bilo kakvog većeg diplomatskog otvaranja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: